Перша погоджувальна рада голів парламентських комітетів, лідерів фракцій і груп напередодні відкриття нової сесії Верховної Ради пройшла на тлі двох резонансних подій — президентських ініціатив про старт політичної реформи в Україні та підготовки осінніх акцій протесту опозиції.
Перед виїздом до Йоганнесбурга на Всесвітній саміт зі сталого розвитку Президент України Леонід Кучма направив Голові Верховної Ради Володимиру Литвину лист, в якому виклав своє бачення організації політичної реформи в державі. У ньому, зокрема, йшлося про утворення парламентської більшості, а також робочої групи з проведення політичної реформи, до якої мають увійти представники всіх гілок влади. В понеділок зранку цього листа бачили ще не всі лідери депутатських об’єднань. Однак робота над його втіленням у життя вже закипіла: перед початком погоджувальної ради відбулося засідання консультативної ради з формування парламентської більшості, створеної 30 серпня на зустрічі з Президентом лідерів дев’яти фракцій (НДП, партій «Трудова Україна» і ППУ, «Регіони України», «Народовладдя», «Європейський вибір», «Демократичні ініціативи», «Аграрники України», «Народний вибір» та СДПУ (о)). Жодних документів щодо утворення більшості на тому засіданні не підписали — «дев’ятка» вирішила продовжити переговори з іншими фракціями до 14 вересня.
Хоча депутатських заяв про входження до парламентської більшості на той час уже було вдосталь (231 від членів цих фракцій та кількох позафракційних депутатів за необхідних для прийняття рішень 226 голосів), у процесі творення нової більшості взято тайм-аут. Основна причина — намагання долучити до «більшовицьких» лав найбільшу парламентську фракцію «Наша Україна», що дало б змогу породити вже цілком життєздатне парламентське «дитя» — конституційну більшість. Навіть Голова Верховної Ради Володимир Литвин визнав, що «без «Нашої України» в парламенті не може бути сформовано сталої більшості».
Водночас Віктор Ющенко поки що зайняв оборону на позиції «ні вашим, ні нашим». Після погоджувальної ради він заявив: «нашисти» не входитимуть до більшості, яку ініціюють дев’ять «пропрезидентських» фракцій, мотивуючи це тим, що «Наша Україна» — «самодостатня політична сила», а парламентська більшість має бути «демократичною» (і формуватися, звісно, лише на базі «НУ»). Він підкреслив, що у ВР є ресурс для її створення, але для цього необхідно, щоб припинився тиск на депутатів з боку адміністрації Президента, Генпрокуратури, податкових та інших силових органів. У свою чергу, опозиційна «трійка» — головний комуніст Петро Симоненко, соціаліст Олександр Мороз і лідер однойменного блоку Юлія Тимошенко — у час проведення парламентської погоджувальної ради брали участь в іншому зібранні —зустрічі з громадськістю, присвяченій підготовці до всеукраїнської акції протесту «Повстань, Україно!», початок якої заплановано на 16 вересня. А на погоджувальній раді були присутні лише представники цих фракцій. Тож недарма глава парламенту Володимир Литвин побоюється, що осінні мітингові акції негативно позначаться на роботі сесійного залу. Приєднуватися чи ні до осінніх акцій протесту, сам Віктор Ющенко також поки що однозначно не вирішив (хоча партії ПРП, УНР та НРУ, котрі входять до «Нашої України», вже визначилися позитивно).
На погоджувальній раді лідери більшості парламентських фракцій вирішили ухвалити порядок денний другої сесії ВР наступного тижня, щоб іще попрацювати над цим документом. Загалом на початок сесії на розгляді в комітетах перебувало 496 законопроектів. Безперечно, значні корективи до порядку денного внесе послання Президента. Правовому комітету ВР доручено до 9 вересня, тобто до наступного засідання погоджувальної ради, підготувати пропозиції про склад і принципи роботи комісії з підготовки змін до Конституції. І це робота не на одну сесію.