«Корупція в Україні є. І вона законодавчо визнана», — заявив під час проведення «круглого столу» голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимир Стретович.
За даними організації «Тренспереcфі інтернешенл», Україна у списку найкорумпованіших країн посідає 85-те місце із 102 (чим нижче позиція, тим вище рівень корумпованості). Крім України, з індексом корумпованості 2,4 на 85-му місці — Грузія та В’єтнам.
72 відсотки громадян вважають, що за останні п’ять років корупція в Україні зросла, і дають негативну оцінку боротьбі з корупцією в країні. 92 відсотки вважають корупцію поширеною. І жоден респондент, на відміну від колишнього Генерального прокурора, який переконував, що корупції в нас нема і її вигадали журналісти, не розглядає цю проблему як надуману.
Але попри невтішну статистику підстави для оптимізму все-таки є. Незважаючи на те, що кожен третій українець торік давав хабара, за словами заступника директора програми «Партнерство за прозоре суспільство» Ілька Кучеріва, більшість громадян готові боротися зі «спрутом». Щоправда, поки що лише на словах.
А тим часом, як зазначив Володимир Стретович, комітет працює над новою редакцією закону про боротьбу з корупцією і організаційно-правові засади боротьби з корупцією. До другого читання готується і закон про боротьбу з незаконним відмиванням грошей, добутих нелегальним шляхом. Народний депутат закликав громадськість інформувати очолюваний ним комітет про факти зловживань чиновників службовим становищем. Проте сам Володимир Стретович переконаний: хабарництво викорінити не можливо, але зменшити його вплив на процеси — обов’язок кожної держави. І для цього, зокрема, додав голова комітету, насамперед потрібно створити атмосферу відкритості.