Учорашнє засідання Кабінету Міністрів доволі знакове. Уперше в його роботі взяли участь Президент нашої держави Леонід Кучма та Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, велика група народних обранців. І на ньому мова передусім йшла про те, як надати нового імпульсу не тільки економічним, а й політичним перетворенням.

Як відомо, 24 серпня Леонід Кучма у зверненні до українського народу наголосив на необхідності переходу на модель парламентсько-президентської республіки. Цю думку він продовжив на засіданні уряду. Як повідомило агентство УНІАН з посиланням на прес-секретаря глави держави Олену Громницьку, Леонід Кучма звернув увагу на те, що «нормальної взаємодії між урядом і парламентом сьогодні не існує». І це ні для кого — не таємниця. На його думку, без солідарної відповідальності Кабінету Міністрів і парламенту, цитує УНІАН, «ми будемо й надалі тупцювати на місці». Окрім того, глава держави зіслався на досвід роботи Верховної Ради минулого скликання, коли утворена парламентська більшість доволі продуктивно працювала протягом певного періоду.

Учергове Президент України наголосив на тому, що не треба винаходити «український велосипед». На його переконання, взаємодія виконавчої та законодавчої гілок влади має базуватися на принципах, які діють у більшості країн світу, зокрема європейських. Він також висловив думку, що для створення парламентської більшості сьогодні є всі ідеологічні передумови. Президент України ще раз наголосив на тезі, що взаємовідповідальності можна буде досягти лише у випадку формування коаліційного уряду. Тим більше Верховній Раді доведеться приймати серйозні рішення, які не завжди відповідатимуть уподобанням тих чи тих політичних сил. Однак комусь же треба приймати непопулярні рішення.

Леонід Кучма запропонував Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину створити робочу групу для внесення змін у Конституцію з метою реформування політичної системи. До неї, на думку глави держави, повинні увійти не тільки урядовці й народні обранці, а й науковці і практики. Напрацювання робочої групи буде винесено на обговорення, аби український народ міг обрати те, що його більше влаштовує, зокрема щодо виборчої системи.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах на відкритті засідання уряду наголосив на тому, що виступає за активнішу участь народних депутатів у прийнятті державних рішень. Він погодився з тим, що лише за умови, коли діятиме ефективний механізм взаємодії уряду та парламенту, можна досягти політичної стабільності й сталого соціально-економічного розвитку.

На жаль, практика останніх місяців свідчить, що не завжди уряд може знайти спільну мову із законодавцями. Яскравий приклад — доля деяких законопроектів, що стосуються зменшення податкового тиску. Отож, на думку Анатолія Кінаха, сьогодні необхідно відновити роботу консультативної ради з питань співробітництва Кабміну та ВР. Її діяльність дасть можливість вчасно координувати дії з найактуальніших питань законодавчого забезпечення соціально-економічних перетворень.

Прем’єр-міністр запропонував також створити спільні робочі групи з питань вступу України до Світової організації торгівлі та змін українського законодавства згідно з вимогами цієї організації. Окрім того, Анатолій Кінах вніс низку інших пропозицій для поглиблення співпраці уряду та парламенту. На його думку, від того, як ефективно працюватиме запропонована модель взаємодії, наскільки послідовними будуть сторони в її реалізації, залежить розв`язання проблем загальнонаціонального характеру.

Власне, учорашнє засідання уряду стало прологом до другої сесії Верховної Ради України. Схоже, уже на ній народним депутатам запропонують реалізувати ідею коаліційного уряду. Незалежно від того, хто його очолить.