Перший Президент України, лідер фракції Соціал-демократичної партії (об’єднаної) Леонід Кравчук, коментуючи звернення Президента до українського народу з нагоди Дня незалежності, в якому глава держави заявив про необхідність перейти від президентсько-парламентської політичної системи до парламентсько-президентської республіки, підкреслив, що систему влади треба змінювати, щоб «вона була ефективна, прозора, щоб її контролював народ».
Леонід Кравчук наголосив, що перехід до парламентсько-президентської системи влади потребує внесення «колосальних змін до Конституції». Він зазначив, що у зверненні не були викладені зміст та принципи реформування президентсько-парламентської системи влади в парламентсько-президентську.
«Уявіть собі, що створено парламентську більшість, чи може вона формувати уряд?» — запитав Леонід Кравчук, нагадавши, що в Конституції записано: уряд формує президент, а парламент лише дає згоду на призначення прем’єра, і всі інші посади у виконавчій владі також призначає президент.
Опозиція вимагатиме дострокових виборів
Опозиція не зупиниться на своїх політичних демаршах і вимагатиме дострокових виборів Президента України, вважає лідер депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш.
Він зазначив, що звернення Президента було очікуваним, оскільки «Україна зупинилася в проведенні політичних реформ».
Степан Гавриш наголосив, що «найважливішою» є заява про те, що Президент згоден на обмеження своїх повноважень для створення влади європейського типу, коли парламент визначає зміст і спрямованість політичної, економічної діяльності виконавчого інституту. «Президент висловив достатньо системний погляд на проведення політичних реформ в українській державі, кажучи про європейську модель виборів на пропорційній основі, маючи на увазі модель, котра дасть змогу будувати в Україні плюралістичне суспільство», вважає народний депутат.
На думку Степана Гавриша, «Президент одночасно тактично випереджає опозицію» щодо кроків із проведення реформ і «фактично вибиває у неї один із головних каменів в осінній дискусії».
Він додав, що опозиція шукатиме можливість проведення широких акцій протесту, можливо, взявши за основу вимогу про проведення дострокових президентських виборів, а більша частина нейтральної політичної еліти, котра вчора сумнівалася, в якому напрямі просуватися, сьогодні могла б сісти за стіл переговорів про проведення реформ», повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Більшість намагаються створити штучно 
Віктор Ющенко не бачить нині перспектив реформування системи влади в країні.
І президентсько-парламентська республіка, і парламентсько-президентська можуть бути ефективні, вважає лідер «Нашої України», однак важливо, яким чином здійснюватиметься в Україні політична реформа, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
«Було б ліпше, якби в парламенті голос депутата був вільний, тоді можна було побачити перспективи парламентської республіки», — заявив Віктор Ющенко. А поки парламент залишається «маріонеткою в руках певних сил», створювати парламентську республіку недоцільно.
Коаліційний уряд має формувати більшість, яка отримала мандати виборців. А нині більшість намагаються створити штучно, переконаний Віктор Ющенко.
Можна отримати 300 голосів
Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко вважає, що парламент міг би вже нинішньої осені внести зміни до Конституції країни для втілення проголошених Президентом України Леонідом Кучмою ініціатив з реформування політичної системи, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
«Якщо це серйозна заява, то Президент має ініціювати відповідь Конституційного Суду України на раніше направлений групою депутатів законопроект з питань переходу до парламентсько-президентської республіки, після чого створити конституційну комісію, яка б, з огляду на заяву Президента, ще раз оцінила ці пропозиції, і вже після рішення КС ці пропозиції можна виносити на розгляд парламенту. На осінній сесії можна отримати 300 голосів, щоб узаконити зміни до Конституції», — сказав Петро Симоненко.
Він назвав «черговими політичними хитрощами, нещирістю» положення заяви про перехід до пропорційної системи виборів. «Ця практика і досвід уже є в Україні, бо останні два скликання Верховної Ради України формувалися з урахуванням загальнонаціональної пропорційної системи. Президентові треба чітко сказати, що він гарантує підписання закону про пропорційну систему виборів відповідно до тих рішень, які вже приймали в парламенті», — сказав лідер фракції, наголошуючи, що закон про пропорційну систему виборів також може бути прийнятий уже на нинішній сесії.
Петро Симоненко висловився за обов’язковість проведення осінніх масових політичних акцій, на яких буде порушено питання про дострокові президентські вибори. «Акції мають відбутися. І вони мають сприяти підвищенню відповідальності народних депутатів перед виборцями — парламент має право вирішити питання про дострокові президентські вибори на підставі пропозицій і вимог учасників всеукраїнської акції протесту», — зазначив лідер КПУ.
Дострокових виборів не буде
Член фракції «Регіони України» Валерій Коновалюк, коментуючи звернення глави держави до українського народу, вважає, що «опозиція нині просто втрачає ініціативу» і її дії «зводитимуться до спроби зберегти певний статус для того, щоб уникнути деяких кримінальних наслідків».
Президент «показав, що він вище за будь-які політичні розборки, і він розуміє і бачить перспективу розвитку держави. В цьому плані ми готові його підтримати, оскільки самі цю позицію висловлювали не раз — потрібна конституційна реформа, потрібно збалансувати повноваження гілок влади, забезпечити нормальний політичний механізм, котрий дав би можливість достатньо якісно підійти до перетворень і реформ», зазначив Валерій Коновалюк.
За словами народного депутата, питання про створення парламентської більшості обговорювалося ще до початку літніх канікул і «парламентська більшість, до початку роботи другої сесії, формувалася весь цей період». Звернення Президента, вважає депутат, «це логічний підсумок того політичного процесу, який проводився не лише опозиційними силами, а й тією конструктивною частиною парламенту, котра реально розуміє ситуацію і визначає підходи, механізми розв’язання нагальних проблем». Це «дасть змогу підійти зовсім по-іншому до формування коаліційного уряду, загальнонаціональної програми соціально-економічного розвитку держави.
Валерій Коновалюк додав, що переконаний у тому, що парламентські і президентські вибори відбудуться в терміни, визначені Конституцією, і дострокових виборів не буде, повідомляє «Інтерфакс-Україна».