22 серпня у Києві в рамках національної іміджевої програми «Лідери XXІ століття» відбулася всеукраїнська конференція «Від лідера-керівника до підприємства-лідера», на якій було узагальнено досвід з розробки і реалізації стратегії просування вітчизняних торгових марок, позиціонування їх в умовах ринкової економіки. Під час ділового прийому на конференції низка підприємств України отримала винагороди за високу якість своєї продукції та інші виробничі досягнення. Серед лауреатів громадського знака якості «Вища проба» були й підприємства з промислової Донеччини.
ВАТ «Дружківський машинобудівний завод» отримав почесну відзнаку за високу якість та конкурентоспроможність механізованих кріплень ДМ та КДД. Фахівці розуміють, що від надійності кріплення вибоїв залежить безпека шахтарської праці.
ЗАТ «Горлівський машинобудівник» може сміливо ставити «Вищу пробу» на маркування комбайнів вугільних уніфікованих РКУ 10 та РКУ 13, які є втіленням останніх інженерних розробок та наукової думки. Пропонуємо вашій увазі друковані портрети цих підприємств.
Завод, про який писав Купрін
Історія Дружківського машинобудівного заводу бере початок у 1893 році, коли французькими промисловцями був заснований Дружківський металургійний завод. Уперше про нього згадувалося в газеті «Киевлянин» від 30 травня 1896 року у розділі «Часть неофициальная». Стаття називалася «Рельсопрокатный завод», а автором її був Олександр Іванович Купрін. У 1920 році на базі металургійного та машинобудівного заводів було створено один — Торецький державний машинобудівний завод з випуску продукції для вугільної промисловості та залізничного транспорту. Пізніше завод повністю перейшов на випуск гірничошахтного обладнання (ГШО). Тут виробляли великовантажні вагонетки, електровози, продовантажні машини тощо.
За великі трудові досягнення в галузі виробництва ГШО колектив заводу не раз було відзначено урядовими нагородами, почесними грамотами й дипломами міжнародних та вітчизняних виставок. Продукція заводу успішно працює в Україні, Росії, Білорусі, Болгарії, Ірані, Іспанії.
Нині ВАТ «Дружківський машинобудівний завод» є одним з найбільших підприємств вугільного машинобудування України і країн СНД з випуску гірничошахтного обладнання. Завод має потужну виробничу базу, яка представлена механообробним, ливарним, зварювально-складальним та іншими виробництвами, що працюють на новітніх технологіях.
Уже чотири роки керує колективом висококваліфікований фахівець директор—голова правління Сергій Віталійович Рябцев. Завод активно освоює випуск нового обладнання, яке не поступається зарубіжним аналогам, або взагалі раніше не території України не випускалося. Крім того, розширюється перелік товарів народного споживання, запчастин для сільгосптехніки, металоконструкцій тощо. До того ж підприємство виконує індивідуальні замовлення, що дає можливість здійснювати технічне переоснащення вуглевидобувної галузі України та розвивати вітчизняне вугільне машинобудування.
Найголовніша мета сьогодення для дружківців — відновлення взаємовигідних економічних зв’язків із вуглевидобувними підприємствами Росії. Важливою у розв’язанні цього завдання була участь у VІІІ міжнародній спеціалізованій виставці-ярмарку «Уголь России и Майнинг-2001», що відбулася в Новокузнецьку Кемеровської області. В ній взяли участь більш як 214 фірм. Найбільш змістовна та презентабельна серед українських підприємств була експозиція ТОВ ТПК «Укрвуглемаш», до якої входить ВАТ «Дружківський машинобудівний завод». Представлене обладнання викликало велику зацікавленість з боку гірників Росії, які уклали цілий ряд угод на постачання української продукції. Тож недарма дружківці поїхали з виставки з Дипломом І ступеня.
Продукцію заводу використовують на провідних вугільних підприємствах Донбасу: шахтах імені Засядька, «Краснолиманська», «Червоноармійська-Західна», «Південно-Донбаська № 3».
Якісна продукція ВАТ «Дружківський машинобудівний завод» підвищує ефективність праці та її безпеку, що дуже актуально на вуглевидобувних об’єктах.
Завод не раз представляв свою продукцію на міжнародних виставках у Ганновері (Німеччина). Має почесні дипломи та нагороди.
Наказом Президента України у 2000 році група працівників заводу отримала Державну премію за досягнення в галузі науки та техніки, а саме — за надзвичайно якісне, сучасне, високоефективне гірничошахтне обладнання.
Ті, що стояли біля витоків індустріалізації Донбасу
ЗАТ «Горлівський машинобудівник» — одне з найбільших в Україні виробників гірничошахтного обладнання. Завод має багаторічний досвід не тільки виробництва, а й розробки машин для вугільної промисловості. Він і нині безперервно оновлює випуск продукції відповідно до потреб ринку, а також новітніх технічних досягнень.
Гірничошахтне обладнання ЗАТ «Горлівський машинобудівник» відоме далеко за межами України. Вугільні комбайни заводу працюють у багатьох країнах світу.
Підприємство має славну історію. Воно було збудоване у 1895 році Франко-Бельгійським акціонерним товариством. Тобто одне з перших поклало початок промисловості Донбасу. Спеціалізувався завод на виробництві гірничошахтного обладнання і ремонті закордонної техніки. У 30-х роках минулого століття почав виробляти вітчизняні врубові машини та вугільні комбайни. За сумлінну працю і великі досягнення у розвитку вугільної промисловості колектив підприємства не раз нагороджував уряд. Завод — кавалер ордена Трудового Червоного Прапора. У 1949 році тут було розпочато випуск вугільних комбайнів із гордою назвою «Донбас».
Темпи розвитку вуглевидобутку у той час були значні. Це вимагало від машинобудівників постійної роботи над вдосконаленням та розширенням номенклатури техніки, що вироблялася. Донбас відрізняється значними глибинами розташування вугільних шарів та крутим кутом їх падіння. Тому за короткий час завод починає виробляти комбайни, що працюють саме в таких геологічних умовах. Розробка заводськими винахідниками гідравлічних механізмів подачі створила передумови для освоєння нових шнекових комбайнів типу ГШ та КШ. У 70—80 роках стали до ладу вугільні комбайни, оснащені засобами автоматики та пилоутримання.
Наприкінці 80-х горлівчани почали виготовляти уніфіковані комбайни типу РКУ, які добре зарекомендували себе у гірників. У 1975—1983 роках відбулися технологічне переоснащення та реконструкція механоскладального виробництва, що дало можливість підвищити ефективність праці. Все гірничошахтне обладнання, що випускають на заводі, конкурентоспроможне і має високий ступінь патентного захисту.
Розповідає директор ЗАТ «Горлівський машинобудівник» Григорій Григорович Махов: «За весь період праці підприємства було виготовлено більш ніж 50 000 одиниць гірничошахтного обладнання, в тому числі 42 796 одиниць вугільних комбайнів.
Нині завод виробляє очисні комбайни, стругові установки та інше гірничошахтне обладнання. 2002 рік буде визначним в історії нашого підприємства. Цього року завод у тісному співробітництві з торговельно-промисловою компанією «Укрвуглемаш» та інститутом «Дондіпровуглемаш» починає випуск нових моделей вугільних комбайнів та освоює виготовлення прохідницьких комбайнів на весь діапазон гірничних виробок. Це неймовірно важке завдання вже майже вирішено. На виставці «Вугілля/Майнінг-2002», яка відбудеться у Донецьку з 3 по 6 вересня 2002 року, буде виставлено цілу низку очисних та прохідницьких комбайнів, які повністю замінять типи машин, що випускали раніше:
1. Установка анкерного кріплення УАК;
2. Прохідницькі комбайни КПД, КПУ;
3. Вугільні комбайни УКЛ-300, 1КДК-500, 2КДК-500, КДК-700.
Це сучасне високопродуктивне, надійне, з доброю діагностикою гірничошахтне обладнання, безперечно, дуже сподобається гірникам.
У 2003 році буде проведено промислові випробування виставкових зразків та розпочато їх серійне виробництво.
Перехід на виготовлення нових моделей вугільних комбайнів та освоєння виробництва прохідницьких комбайнів дасть змогу абсолютно впевнено утримувати свої позиції на ринку комбайнів нашої країни, а також достатньо просунутися на ринки гірничошахтного обладнання Росії, Казахстану та Білорусі.
З другої половини 2003 року заплановано збільшити реалізацію продукції в 2—2,5 разу, що значно поліпшить економічні показники підприємства, та дасть можливість збільшити заробітну плату робітникам.
Розроблено програму широкомасштабної реконструкції заводу з урахуванням сучасних вимог до підприємства: повна комп’ютеризація, впровадження автоматизованих технологічних ліній з використанням електролазерних засобів контролю вимірювань та якості металопродукції. З 2003 року ця програма почне втілюватися в життя, і до 2005 року завершиться її впровадження».
День незалежності України трудівники заводу зустріли з гарним настроєм, з перспективою та твердою впевненістю в чудовому майбутньому свого підприємства.