Шановні співвітчизники!

24 серпня 2002 року наша країна святкує річницю державної незалежності. Одинадцять років тому здійснилася одвічна мрія нашого народу про державну незалежність. Українці мають багатовіковий досвід змагань за волю. «Україна завжди прагнула свободи», — відзначав ще Вольтер.
Кожна подібна дата є новою точкою відліку на шляху до розбудови України. Разом з цим кожного року ми підбиваємо певні підсумки діяльності та оцінюємо результати економічних і політичних здобутків країни.
Незалежність України 1991 року практично визначила долю СРСР, а відповідно й політичної карти світу. Наша держава однією з перших серед країн колишнього СРСР встановила партнерські відносини з Європейським союзом і підписала Хартію про особливе партнерство з НАТО, стала членом Ради Європи та Ради Безпеки ООН.
В Україні відбуваються процеси інтеграції українського суспільства у політичну націю. Отже, простір для діяльності на ниві побудови фізично та морально здорового, високоінтелектуального, заможного, щасливого, процвітаючого суспільства необмежений. Докласти зусиль у цьому напрямі можуть і повинні і кожен громадянин, і органи влади та громадські організації.
2002 рік був роком виборів до парламенту, роком народного волевиявлення — ми обирали не тільки конкретних депутатів, а й майбутній вектор розвитку держави. Приємно, що майже кожен четвертий українець віддав свій голос за політичну силу нової європейської формації — «Блок Віктора Ющенка «Наша Україна». Ми високо цінуємо вашу підтримку і обов`язково докладемо максимум зусиль для того, щоб цілком виправдати той аванс довіри, який отримали на виборах. Ми зробимо все, щоб вже найближчим часом поняття «незалежність» стало не лише красивим символом, а й реальним виміром економічної та політичної могутності України. Незалежність в широкому сенсі цього слова є єдино можливим нормальним станом існування і індивідуума, і людських спільнот — родини, виробничого колективу, цілої нації. Тільки за умови незалежності може повною мірою розкритися весь потенціал, закладений в суспільстві. Коли людина або держава є незалежними, вони самостійно відповідають за власні вчинки і взяті на себе зобов’язання. Отже, незалежність передбачає і надзвичайно високу відповідальність.
Я вірю в правильність обраного нами шляху. Тільки разом ми станемо заможними і справді незалежними.
Зі святом вас, дорогі українці! Щастя вам, радості і життєвої наснаги!
Петро ПОРОШЕНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, уповноважений представник фракції «Наша Україна», голова партії «Солідарність».