До Верховної Ради України надійшло подання Генеральної прокуратури на надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт народного депутата Юлії Тимошенко, лідера фракції БЮТ, повідомив у четвер Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
В. Литвин зазначив, що подання напередодні надійшло до парламенту.
Голова Верховної Ради також повідомив, що це «об’ємний документ», і нині він у нього на столі, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».
Як повідомлялося, 2 серпня Генеральний прокурор України Святослав Піскун порушив кримінальні справи стосовно народного депутата України Ю. Тимошенко. Зокрема, справу порушено за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України — привласнення коштів в особливо великих розмірах від реалізації споживачам України російського природного газу, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 29, ст. 30, ч. 5 ст. 191 КК України — організація, привласнення коштів в особливо великих розмірах від реалізації природного газу, ч. 2 ст. 366 КК —службовий підлог, ч. 3 ст. 27 і ст. 366 КК —організація службового підлогу.
Крім того, С. Піскун порушив стосовно Ю. Тимошенко кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК — зловживання владою або службовим становищем.
Сама Ю. Тимошенко пов’язує порушення проти неї кримінальних справ з ініціативою опозиційних сил провести у вересні акції громадянської непокори, спрямовані на досягнення мети — дострокові президентські вибори.