Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з колективом Інституту законодавства ВР. Відрекомендовуючи нового директора інституту Олександра Копиленка, Володимир Литвин, наголосив, що завдання перед інститутом відповідальні. Треба виходити з того, що Верховна Рада не може працювати за принципом: що припливе. Потрібно вести системну роботу. Прийняття законів без системи до добра не доводить. Насамперед необхідно прийняти закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Хоча б на років п’ять, а краще — на десять. Є кілька проектів. Всі вони хороші. Але їх треба глибоко і науково проаналізувати, створити колектив, який працював би над цим документом.
Наступний крок — визначити програму законотворчих робіт. Це важко, складно, але якщо ми цього не зробимо, прийматимемо закони під «навіювання», з подачі ініціативних груп та лобістів.
Далі. Потрібно проаналізувати, як працює Конституція. Минуло шість років, а чи всі закони прийнято, щоб вона працювала повноцінно? Є багато нарікань на Конституцію та спроби вносити зміни. Зміни необхідні, бо життя не стоїть на місці. Але вони мають бути виважені, точні, такі, що будуть працювати на користь суспільства і держави.
Слід прагнути, вважає Володимир Литвин, щоб закони мали іменний характер. Поправка такого-то автора. Нині до ВР внесено понад 500 законопроектів. Їх треба ретельно, як мовиться, просіяти. Адже є певний різнобій — вносять закони і від Кабміну, і від народних депутатів, а стосунки з’ясовують потім у сесійному залі.
Володимир Литвин пообіцяв зміцнити заклад кадрами. Побажав, щоб інститут виступав замовником розроблення законопроектів і не перетворювався на якийсь політичний центр, а його працівники не втягувалися в політичні протистояння. «Не потрібно комусь писати книжок, — зауважив Голова ВР, — нехай той, хто хоче мати книжку, пише сам».
Глава парламенту наголосив, що наступна сесія буде напружена. «Нас намагаються втягнути в політичні протистояння, а треба працювати над бюджетом», — сказав Володимир Литвин. Важливо, щоб бюджет кожного року мав визначений акцент. Наприклад, нинішнього року — це армія і шахтарі. У наступному — охорона здоров’я, бо якщо, як і раніше, ділити на все, то так воно буде й надалі.
Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Литвин виклав власну точку зору про парламентську більшість. Вона конче потрібна. Але такої політичної сили, яка могла б її створити у парламенті, нині немає. Тому необхідна коаліція, яка мусить узяти на себе відповідальність і за виконавчу владу. «Не можу зрозуміти створення більшості під щось або під когось», — певен керівник ВР. У парламенті має бути цивілізована опозиція, без цього не може бути відповідальної влади, але ця опозиція не повинна мати особисті нашарування і амбіції. Головне, що сьогодні хочуть люди, — мати можливість працювати і гарантії на оплату праці, переконаний Володимир Литвин. Голова Верховної Ради побажав працівникам інституту творчих успіхів і доброго здоров’я.