Протягом першого півріччя цього року до відділу з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України надійшло більше 15 тисяч пропозицій, заяв і скарг громадян. Значна частка звернень стосується питань забезпечення законності та охорони правопорядку — майже 26 відсотків від загальної кількості звернень. Громадяни висловлюють стурбованість криміногенною ситуацією в державі, скаржаться на бездіяльність адміністративних органів, покликаних підтримувати порядок та створювати безпечні умови життя.
Гострими залишаються питання соціального захисту. Кількість звернень, у яких вони порушуютьcя, становить понад 25 відсотків. Громадяни просять звернути особливу увагу на інвалідів, ветеранів Великої Вітчизняної війни, малозабезпечені сім’ї, нарікають на наміри уряду замінити передбачені законодавством пільги системою адресної допомоги.
Висловлюючи своє розуміння того, що підвищення життєвого рівня залежить від стану виробництва, дописувачі надсилають звернення з вимогами посилити вплив на реформування економіки, не стояти осторонь ринкових процесів, зменшити податковий тиск на виробництво. Таких звернень з початку року надійшло майже 1,7 тисячі.
Майже 800 громадян висловили свої пропозиції, зауваження, а часто і невдоволення стосовно проведення реформи на селі, зокрема, отримання та використання земельних сертифікатів і майнових паїв, а також цін на сільськогосподарську продукцію, повідомляє Інформуправління ВР.
У першому півріччі чимала кількість скарг, пропозицій стосувалася проблем повернення заощаджень державою, списання боргів за послуги житлово-комунального господарства, заборгованості із заробітної плати.
У близько 600 зверненнях, які надійшли з початку роботи парламенту четвертого скликання, висловлюється ставлення до роботи Верховної Ради України, діяльності народних депутатів. Бажаючи новообраним народним обранцям успіхів, дописувачі просять їх працювати ефективно, якнайшвидше прийняти давно обіцяні, але відкладені законопроекти.