Учора, як повідомило агентство УНІАН з посиланням на голову політради УНА-УНСО Едуарда Коваленка, відбулося перше засідання організаторів акції протесту «Україна без Кучми». Він також стверджував, що у засіданні погодилися взяти участь народні депутати Тарас Чорновіл і Тарас Стецьків, які входять до фракції «Наша Україна».

Е. Коваленко на прес-конференції в Івано-Франківську заявив, що унсовці братимуть участь в осінніх акціях протесту, до яких закликають представники соціалістів, комуністів та фракції Блоку Юлії Тимошенко. Така пропозиція, за словами голови політради УНА-УНСО, надійшла від співкоординаторів акції Володимира Чемериса та Юрія Луценка. До речі, УНА-УНСО планувало розпочати акції протесту 19 серпня.

Натомість лідер Українського Народного Руху Юрій Костенко на своєму сайті в Інтернеті повідомив, що його партія закликатиме фракцію «Наша Україна» перейти в опозицію і взяти участь в осінніх акціях лише у тому разі, якщо під час формування парламентської більшості не будуть враховані пропозиції Блоку Віктора Ющенка. З такою пропозицією УНР планує виступити на політраді блоку наприкінці серпня, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна». Отож тоді «Наша Україна» вимагатиме відставки нинішньої влади, проведення дострокових президентських виборів і звернеться за підтримкою до громадян держави.

Схоже, пропозиція унсовців знайшла гарячий відгук у севастопольських комуністів, які, за повідомленням УНІАН, також вирішили не чекати команди, а розпочинають низку протестних акцій, приурочених до чергової річниці незалежності української держави. Ініціативу севастопольських комуністів уже вирішив підтримати так званий блок «Севастопольський бастіон». Перший секретар міськкому КПУ Василь Пархоменко наголосив: «Ще ніколи в міській партійній організації не планувалася така велика кількість протестних акцій до річниці незалежності України».

Водночас севастопольські комуністи закликали мешканців міста не затверджувати програму розвитку Севастополя як центру міжнародного туризму. На думку міськкому КПУ, нинішня севастопольська виконавча влада «прагне змінити імідж міста... — зробити Севастополь проукраїнським, проєвропейським і пронатовським, відірвати його від Росії, примусити Чорноморський флот РФ піти з міста».