Міста з мільйонним населенням повинні перебувати в загальнодержавному підпорядкуванні, заявив лідер Української республіканської партії «Собор», глава Комітету Верховної Ради з питань держбудівництва і місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко.
«Такі міста, як Донецьк, Харків, Львів, Одеса, мають бути загальнодержавного підпорядкування за зразком Києва і Севастополя», — сказав він на прес-конференції в Донецьку, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».
На думку депутата, це нововведення дасть змогу вирішити проблеми фінансування регіонів і розподілу податкових платежів.
А. Матвієнко повідомив, що комітет готує на розгляд парламенту три законопроекти. По-перше, нову редакцію закону «Про місцеве самоврядування», що визначатиме права не тільки органів місцевого самоврядування, а й жителів регіону, а також механізм їх взаємодії і контролю.
Комітет також готує законопроект «Про державні адміністрації», який передбачає обмеження прав обласних держадміністрацій.
За словами А. Матвієнка, функції самоуправління планується передати органам самоврядування: «На рівні районів держадміністрації повинні мати статус представницьких органів держави з функціями контролю і спостереження за дотриманням законодавчих норм», — сказав депутат.
Крім того, комітет готує проект закону «Про адміністративний устрій», який передбачає скорочення територіальних одиниць в Україні на 40 відсотків.