Нещодавно було опубліковано список робіт, висунутих на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2002 рік. У цьому переліку звернув увагу на роботу, що представляв Інститут невідкладної і відновної хірургії АМН України з Донецька (директор інституту професор Володимир Гусак): «Розробка та впровадження нових методів діагностики і раннього хірургічного лікування глибоких опіків та їх наслідків».
Актуальність роботи обумовлена зростанням тяжкості опікового травматизму внаслідок виробничих техногенних аварій і катастроф. Інститут, що представив роботу на здобуття Державної премії, — наймолодший в Україні. Йому лише три з половиною роки. Але Донецький опіковий центр, включений у його структуру, існує більш як 40 років і відомий не тільки в нашій країні, а й за рубежем.
Ще один яскравий приклад — успішне лікування 15 гірників, що постраждали під час вибуху метану і вугільного пилу на шахті «Краснолиманская» у 2001 році.
Запорукою успіху комбустіологічної служби Донецької області, про що свідчать показники лікування хворих, є практичне використання розроблених в інституті нових технологій ранньої діагностики і хірургічного лікування обпечених. Другим не менш істотним чинником успіху, на мій погляд, є наявність у Донецьку висококваліфікованих лікарів-комбустіологів і пластичних хірургів, а також підготовка кадрів, що проводиться на базі ІНВХ співробітниками кафедри шпитальної хірургії з курсом комбустіології медуніверситету (завідувач курсу професор Е. Фісталь).
Спільними зусиллями вчених і практиків розроблено нові способи і розширено арсенал методів пластичної хірургії, створено банк трансплантатів, відкрито нові галузі і реалізовано принципово нові підходи до лікування глибоких опіків (декомпресивні операції, ранні некректомії із закриттям ран ксенодермотрансплантатами, аутодермотрансплантатами, комбінована пластика чи проведення хірургічної реваскуляризації ушкоджених тканин), ліквідації раньових дефектів і післяопікових контрактур шляхом проведення дермотензії. Усе це дало змогу зменшити частоту розвитку ускладнень удвічі, знизити летальність у дорослих на 30 відсотків, а в дітей — у 2 рази. Впровадження розроблених методів дає щорічний економічний ефект близько 4 млн. гривень.
Результати проведених досліджень і нововведень дали змогу підняти рівень допомоги хворим з опіками та їх наслідками у провідних центрах України до рівня опікових центрів і відділень пластичної хірургії західних країн (США, Великої Британії, Франції, Канади).
Як фахівець у цій області, вважаю цілком заслуженим присвоєння Державної премії України групі комбустіологів і пластичних хірургів за розробку і впровадження новітніх технологій і ранніх хірургічних методів лікування найтяжчої категорії хворих.
І. БІЖКО,заслужений лікар України, лауреат Державної премії України, доктор медичних наук, професор, науковий керівник Дніпропетровського опікового центру.