Незважаючи на застереження керівника прокурорського відомства про малоефективність позапроцесуальних зустрічей українських парламентаріїв з дійовими особами «касетного скандалу», голова відповідної тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування убивства журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова, замаху на депутата Олександра Єльяшкевича та інших резонансних справ Григорій Омельченко минулого вівторка відбув у десятиденне закордонне відрядження.

 

Головний «порт прописки» депутата — Америка, де він насамперед має зустрітися з добре відомими нам співвітчизниками — колишнім майором Держохорони Миколою Мельниченком, Олександром Єльяшкевичем, Мирославою Гонгадзе. Окрім того, у планах депутата —зустрічі з конгресменами, представниками Міністерства юстиції США та українською громадою у Чикаго — місті, свого часу відомому розгулом мафії.

З огляду на останні події в Україні довкола справи Гонгадзе, зокрема активізацію діяльності у цьому напрямі Генпрокуратури, обговорити їм буде що (недаремно ж бо за доцільність проведення таких робочих зустрічей висловилась очолювана Григорієм Омельченком тимчасова слідча комісія).

«Ми отримали висновки експертизи, проведеної експертом відомої американської компанії «Бек Тек» Брюсом Кенінгом. Ту базу доказів, яку вдалося зібрати за цей місяць, обговоримо на засіданні комісії в перші дні відкриття сесії, і висновки, я впевнений, будуть дуже і дуже серйозні. Ми вже сьогодні маємо достатньо доказів, щоб висунути звинувачення найвищим посадовим особам в Україні, котрі причетні як організатори до вбивства Георгія Гонгадзе і замаху на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича», — заявив Г. Омельченко по прибутті на американський континент в одному із радіоінтерв’ю.

«Генеральна прокуратура України, — нагадав депутат, — погодилася з долученням до матеріалів кримінальної справи експертиз, проведених американською компанією, а також що записи, де йдуть розмови керівників держави й інших високих посадових осіб стосовно Георгія Гонгадзе, є достовірними, тобто автентичними, і нема будь-яких підробок».

Отже, дещо пригасла «справа Гонгадзе» набирає нових обертів. Перед відльотом до Америки Григорій Омелянович у розмові з автором цих рядків повідомив про нове її відлуння. Президент «Містмедіа корпорація» (США—Канада) Роман Лунь, який водночас є віце-президентом американо-канадської телепрограми «Контакт», звернувся до голови тимчасової парламентської комісії з заявою про погрози на його адресу. Чому саме до цієї комісії? Пан Лунь вказує, що погрози почалися після його прибуття із США до Києва і передачі голові комісії відео- і аудіокасет з інтерв’ю та заявами Миколи Мельниченка й Олександра Єльяшкевича про злочини, вчинені державними діячами України (названо прізвища діячів).

В офіційному листі з цього приводу на ім’я керівників Генпрокуратури, СБУ і МВС Григорій Омельченко вказує на застереження пана Луня про те, що він (заявник) здоровий, не хворіє, не має ворогів, будь-яких боргів і в разі, якщо з ним щось станеться, то це, на його думку, свідчитиме лише про вказівку «згори» (прізвище імовірного замовника також названо) «на його нейтралізацію у тій чи іншій формі (можливо, підкинуть наркотики?)».

До речі, сподівання на нові обставини, що могли б призвести до встановлення безпосередніх убивць Георгія, здається, знову «в молоко». Маю на увазі нещодавнє повідомлення в інтерв’ю «Новому каналу» заступника Генерального прокурора України Віктора Шокіна про продовження активних пошуків можливих замовників і виконавців вбивства Георгія Гонгадзе, зокрема, відпрацювання можливої причетності кримінальних формувань, зокрема київських — «Киселя» і «Прища», та паралельну перевірку і викритої в столиці групи «міліцейських перевертнів».

Тож Державний секретар Міністерства внутрішніх справ України Олександр Гапон заявив журналістам, що не володіє інформацією про перевірку на причетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе членів злочинного угруповання зі складу колишніх працівників УБОЗу, які здійснили протягом 1996—2000 рр. кілька вбивств та викрадень людей.

Може, щось із цього приводу проясниться у Чикаго?