Уряд України запровадив мораторій до 1 січня 2005 року на розгляд ним пропозицій про створення нових спеціальних (вільних) економічних зон і територій зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності.
Відповідну постанову Кабінету Міністрів ухвалено на засіданні уряду в четвер, повідомив у інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» Міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Олександр Шлапак.
Аргументуючи необхідність прийняття цього рішення, міністр сказав: «Практика розгляду таких проектів (створення спеціальних економічних зон (СЕЗ) і територій пріоритетного розвитку (ТПР). — «ІФ») в інших державах свідчить про те, що якісь реальні висновки можна зробити тільки після п’ятирічного періоду реалізації цих проектів».
У зв’язку з цим він підкреслив, що більшість СЕЗ в Україні почала роботу в 2000 році, за винятком таких зон у Закарпатті та Донецькій області, де вони почали працювати в 1998—1999 роках.
О. Шлапак також заявив, що сьогодні в нього як у Міністра економіки немає «однозначної упевненості, що цей механізм (створення та функціонування СЕЗ і ТПР. — «ІФ».) абсолютно правильний, своєчасний і його потрібно застосовувати». «Його слід ремонтувати, в цьому я ні на хвилину не сумніваюся», — додав він.
Міністр уточнив, що нині в Україні діють 11 спеціальних економічних зон і 66 територій пріоритетного розвитку, які охоплюють 10% усієї території держави.
На засіданні Кабінету Міністрів розглянуто низку інших питань.