Трагедія у львівському аеропорту «Скнилів» віддзеркалила найболючішу армійську проблему — брак коштів. І не тільки для закупівлі військової техніки, але й навіть для навчання військовиків.

Як повідомило агентство «Інтерфакс-Україна», глава держави видав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони від 26 липня 2002 року «Про фінансування потреб Збройних Сил України у 2003 році». У ньому, зокрема, зазначено, що Кабінет Міністрів України повинен забезпечити в повному обсязі фінансування витрат на національну оборону із держбюджету-2002 і не допустити створення кредиторської заборгованості Міністерства оборони ні цього, ні наступними роками. Окрім того, уряд має знайти джерела і механізми для повного погашення кредиторської заборгованості МО за попередні роки.

А в головний фінансовий документ наступного року урядовці мусять закласти кошти для фінансування загальнодержавних програм створення і закупівлі літака Ан-70 і комплексу «Борисфен», будівництва житла для військовослужбовців, державної програми співробітництва з НАТО.

У свою чергу законодавці планують провести 12 листопада цього року день уряду, присвячений питанням соціального захисту військовиків та їх сімей. Проект постанови про це було зареєстровано днями в секретаріаті Верховної Ради України. Її автори —народні депутати-комуністи: голови комітетів ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков, соціальної політики та праці Василь Хара, з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко.

Як кажуть у таких випадках, доки грім не грянув...