Ситуація з «підкопом» під Київського міського голову Олександра Омельченка спричинила зливу коментарів і здогадок у засобах масової інформації. З цього приводу голова підкомітету з питань органів виконавчої влади Комітету ВР з питань державного будівництва та самоврядування народний депутат Анатолій Оржаховський зауважує: варіант усунення Олександра Омельченка від влади шляхом внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» — бажання скоріше віртуальне, ніж реальне. Законопроект про внесення таких змін до секретаріату Верховної Ради не надходив, тим паче його не могли розглядати у профільному комітеті та його підкомітетах.
Але якщо такий документ і надійде, про який інформують преса і телебачення і який нібито завізовано в Мін’юсті, долю його у Верховній Раді передбачити не важко.
По-перше, Закон «Про столицю України — місто-герой Київ», який приймався непросто, за всі ці роки підтвердив свою дієвість, забезпечуючи і політичну, і економічну стабільність у житті найбільшої громади країни. Звичайно, час не стоїть на місці, і все потребує вдосконалення.
По-друге, Україна підписала Європейську хартію про місцеве самоврядування, і дотримуватися її, повсякденно наповнювати практичним змістом — це і є той шлях, яким Україна просувається до Європейського союзу. Не випадково Президент останнім часом наполегливо закликає законодавців до розширення повноважень органів самоврядування, надання їм більших прав у розв’язанні життєво важливих справ для суспільства.
А коли йдеться, навпаки, про те, щоб на рівні такої великої громади, як київська, обмежити її права, — це не що інше, як приниження самого поняття місцевого самоврядування.
Звісно, під час розгляду цього питання народні депутати керуватимуться розумом, а не іншими критеріями, хоч би як цього декому хотілося.
У народі справедливо кажуть: диму без вогню не буває. Але це саме той випадок, коли димить, а вогню не видно. Напевне, сили, які програли минулі вибори до парламенту та місцевих рад, у столиці не подолали чотиривідсоткового бар’єра, не здобули жодного місця у Київраді, мріють про реванш. Однак київська громада вже не раз демонструвала свою гідність. Отож вирішальне слово належатиме їй — і тепер, і в майбутньому.