У суботньому номері ми коротко повідомляли про те, що минулого тижня лідер парламентської фракції «Народовладдя» Богдан Губський тримав перший звіт перед своїми виборцями в Канівському, Золотоніському, Драбівському та Чорнобаївському районах Черкаської області (196-й округ). Сьогодні про поїздку народного депутата — детальніше.

...А був і справжній букет. Із живих квітів. Його вручила депутату жителька села Степанців (Канівський район) Тетяна Бондар — від імені 83 випускників шкіл області — переможців конкурсу, оголошеного фондом «Україна — ХХІ століття» (голова ради фонду — Богдан Губський). Ці хлопці та дівчата, в тому числі і її син Юрій, показали під час конкурсу глибокі знання, творчий підхід і отримали від фонду гранти на навчання у вузах України. Шкода, що юнак не зміг особисто подякувати благодійникові, — адже нині Юра влаштовується в гуртожиток Київського політехнічного університету, щоб уже з 1 вересня приступити до оволодіння омріяною наукою — комп’ютерними технологіями.

До речі, Богдан Губський, зустрічаючись з людьми уже в селі Мартинівці цього ж району, повідомив, що наприкінці року в сільських школах 196-го округу розпочнеться планова комп’ютеризація. І це будуть не якісь разові акції, а серйозне оснащення навчальних закладів глибинки сучасною електронною технікою. «І конкурс, започаткований фондом, і моє особисте спілкування з молоддю сіл засвідчують: тут не менше самородків, талантів, здібних юнаків та дівчат, аніж у містах. Думаю, це реально — домогтися прийняття Верховною Радою закону про квоту в розмірі 10—15% на безкоштовну (державну) форму навчання саме для випускників сільських шкіл із незаможних родин, — сказав Богдан Губський. — Однак це питання потребує часу і зваженого підходу до визначення критеріїв відбору школярів — щоб уникнути фальсифікацій та корупції. Тут усе має бути чесно», — підкреслив депутат. А для мартинівських учнів та для їхньої директорки Ганни Лисенко він уже сьогодні привіз добру звістку: сільську школу невдовзі під’єднають до гілки газопроводу, і тоді найлютіші зимові морози тут будуть не страшні.

Варто зазначити, що Богдан Губський чимало робить і в окрузі, і на своєму безпосередньому робочому місці — в парламенті — саме для молодої генерації. Так, він та його колеги активно працюють над низкою проектів законів України, які наразі мають першочергове значення. Зокрема, готується закон про одноразову допомогу в разі народження дитини. Негативна демографічна ситуація, на думку нардепа, набуде позитивних тенденцій лише після прийняття конкретних законів. «Ми пропонуємо надавати кожній родині в разі народження дитини (незалежно від того, де це відбулося — в місті чи селі, в заможних батьків, чи таких, що терплять нестатки) одноразову грошову допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів (на сьогодні це становить 684 грн.)», — сказав Богдан Губський в інтерв’ю нашому кореспондентові.

Зустрічаючись з депутатом, люди не раз поверталися до наболілих питань газифікації сільських шкіл, дитсадків, будинків культури, приватних осель. Підсумовуючи цю тему, Богдан Губський сказав, що загалом по округу на газифікацію заплановано 1 млн. грн. коштів — і не на якийсь абстрактний період, а вже на цей рік. Не забуває він і про ремонт доріг в українській глибинці. Станом на 1 серпня за зверненням нардепа Б. Губського Службою автодоріг у Черкаській області було виконано робіт на суму 173 тис. грн. Звісно, ці гроші проблеми не зняли. Однак у багатьох селах людям уже не доведеться з настанням негоди тягати важкі кирзаки, а дітям дорогою до школи брьохатися в калюжах і баюрах.

Справді, округ підніс Богдану Губському цілий букет проблем. За два дні він побував у восьми селах і двох райцентрах. Там не платять субсидій, там спустили ставок і не стало в криницях води, там немає грошей, щоб закінчити до 1 вересня школу, там заборгували зарплату, там терміново потрібні ліки для ветерана...

«Я і не сподівався на прогулянковий характер поїздки, — сказав народний депутат наприкінці візиту на Черкащину. — Всі порушені питання взято до уваги. Вони будуть вивчені і значну їх частину буде вирішено».

Черкаська область.