В адміністрації Президента України розробляють чотири варіанти звільнення Олександра Омельченка з посади голови Київської міської держадміністрації. Про це в інтерв’ю УНІАН заявив голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.
Найпопулярніший варіант пов’язаний із внесенням змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ». Згідно із законопроектом, Президентові буде надано право призначати на посаду голови Київської міськдержадміністрації не обраного киянами міського голову, а іншу кандидатуру. За словами М. Томенка, саме цей варіант фактично є «єдиним правовим шляхом усунення О. Омельченка від керівництва містом» і на сьогодні «найбільш реалістичним».
Серед інших варіантів — створення більшості в Київській міськраді із членів фракції «Єдина Україна» та ініціювання ними звільнення з посади О. Омельченка, а також — «правоохоронний», коли дії міського голови визнаватимуть у судовому порядку незаконними, тоді з’являться підстави для звільнення за порушення законодавства. І нарешті четвертий варіант —звільнення, пов’язане з наявністю статусу державного службовця високого рангу, який досяг пенсійного віку. У команді Президента «є багато людей, які вважають цей шлях найменш конфліктним», вважає Микола Томенко.
Сам київський міський голова в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» заявив, що він ознайомився з документом і розцінює його «як провокацію». За його словами, законопроект повністю ліквідує самоврядування у Києві, а всі повноваження передаються в державну адміністрацію, яку призначає Президент.
Омельченко переконаний, що до цього стосовні ті політичні сили, які на минулих виборах не зуміли здобути владу в Києві. Маніпуляція із законом про столицю — лише вершечок айсберга, «видимий шмат роботи», яка ведеться проти нього.
«Я вважаю, — сказав київський міський голова, — що це зведення рахунків і по-іншому згадані мною події не можу розцінювати. Не можуть діяти заступники керівника адміністрації Президента Хорошковський, Іщенко та Дьомін без відома глави адміністрації — Медведчука. Навпаки, вони можуть діяти тільки тоді, коли це сплановано, скоординовано і проконтрольовано».