Серед майже 40 держав — членів Ради Європи Україна посідає восьме місце за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини про невиконання Україною вимог Конвенції про захист прав і основних свобод людини в судовій практиці. Про це нещодавно заявив Міністр юстиції України Олександр Лавринович на навчальному семінарі для суддів експериментальних судів із застосування в судовій практиці цієї Конвенції. Міністр повідомив, що на сьогодні, за неофіційними даними Європейського суду, кількість заяв значно збільшилася і сягає майже 3500. Зареєстровано 700 заяв, з них 8 визнано прийнятними до розгляду.
За словами Олександра Лавриновича, основні питання, з якими звертаються українські громадяни в своїх заявах про порушення Україною вимог Конвенції, можна розділити на групи: порушення заборони катування, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (ці справи стосуються умов утримання в місцях позбавлення волі); порушення права на свободу та особисту недоторканність (здебільшого мова в цих справах іде про незаконний арешт); порушення права на справедливий судовий розгляд і виконання рішення суду; порушення права на ефективний судовий засіб захисту; порушення права на мирне володіння своїм майном.
Міністр наголосив, що перш ніж особа отримує право на звернення до Європейського суду з прав людини, вона має використати національні засоби судового захисту. За його словами, це означає, що основним гарантом дотримання прав людини має бути саме український суд, який повинен бути відкритим і гуманним до особи. Олександр Лавринович висловив переконання, що запобігти збільшенню кількості заяв може тільки суд, який керуватиметься у своїй діяльності принципами справедливості і дотримання прав людини.
Порушення в Україні прав на справедливий судовий розгляд і виконання рішення суду Міністр юстиції назвав найголовнішою проблемою. «Як би ми не відстоювали право кожного судді на основі власних переконань виносити рішення, ці переконання повинні завжди мати твердий грунт у вигляді закону», —заявив він. Олександр Лавринович також підкреслив, що «ми маємо усвідомити, що в місцях позбавлення волі перебувають не піддослідні і не ті, хто більше не претендує на звання громадянина, а громадяни, які переступили закон; вони мають право повернутися до суспільства здоровими, повноцінними людьми».
На думку Міністра юстиції, застосування в судовій практиці Конвенції про захист прав і основних свобод людини ставатиме для української держави дедалі важливішим. «Якщо раніше на питання дотримання Конвенції ми звертали увагу здебільшого в теоретичному плані, то сьогодні це стає великою практичною проблемою для української держави. І насамперед, безумовно, для судової системи і для суддів. Не тільки тому, що Конвенція про захист прав і свобод людини стала частиною українського законодавства, а й тому, що в Україні зросла правова культура населення, і дедалі більше людей розуміють, як вони можуть відстоювати свої права, якщо вони не зустрічають реалізації частини першої статті 55 Конституції України, яка стверджує, що права і свободи людини та громадянина мають захищатися судом», — зазначив міністр.