За першу половину поточного року заробітна плата в Україні зросла на 18 відсотків і вперше перевищила показник офіційного життєвого мінімуму. Рівень середньої зарплати становив 377 гривень. Нагадаємо: життєвий мінімум затверджений Верховною Радою України на рівні 365 гривень.
Ці дані оприлюднив Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах на нараді, присвяченій підготовці до дня уряду у Верховній Раді «Про заходи Кабінету Міністрів щодо реалізації Стратегії подолання бідності в Україні».
На думку Анатолія Кінаха, стратегія подолання бідності повинна стати не черговою кампанією, а довгостроковою програмою, спрямованою на піднесення рівня життя населення країни. Тим більше, підкреслив прем’єр, що громадян хвилює не так зростання показника внутрішнього валового продукту, як підвищення платоспроможності пенсій, зарплат і можливість для виховання дітей. Адже питання подолання бідності має не лише соціально-економічне, а й політичне значення. Прем’єр-міністр переконаний: саме за рівнем життя в Україні створюється її світовий імідж у цілому.
Як зазначено в інформаційній записці про заходи уряду щодо реалізації Стратегії подолання бідності, у 2001 році 27,2 відсотка населення вважалися бідними. Однак протягом року ця цифра постійно зменшувалася. Так, у першій половині минулого року до цієї категорії населення належали 28,3 відсотка.
Водночас констатується, що найуразливішою категорією населення залишаються сім’ї з дітьми, які становлять 73,8 відсотка бідних в Україні. У найтяжкішому становищі — багатодітні сім’ї і сім’ї з дітьми до 3 років.
Стратегія подолання бідності затверджена Указом Президента України 15 серпня 2001 року. Наприкінці минулого року уряд затвердив комплексну програму її реалізації. Програма передбачає заходи щодо підвищення рівня зайнятості, розвитку ринку праці, збільшення доходів від трудової діяльності, а також соціальне страхування, запровадження консолідованої системи адресної соціальної допомоги і соціальних послуг, підтримку недієздатних громадян і осіб з обмеженими фізичними можливостями, сімей з дітьми тощо.
Отож Прем’єр-міністр вважає, що сьогодні потрібно перейти від кількісних показників до якісних, акцентувати увагу на поліпшенні якісних характеристик, насамперед у житті людей.