Серпень. Попереду — ще місяць активного літнього відпочинку й оздоровлення у традиційній мецці —Криму. Але в деяких російських ЗМІ час від часу з’являються «страшилки». Вони розповідають про те, що в АРК холера, всілякі інфекційні отруєння та підвищена радіація.
Яка насправді сьогодні санітарно-епідеміологічна ситуація на сонячному півострові? Про це — у нашій бесіді з головним державним санітарним лікарем Автономної Республіки Крим заслуженим лікарем України й АРК Марією Кров’яковою.
— Маріє Тихонівно, скільки на сьогодні в Криму в організованому порядку відпочило людей? І чи були за цей період спалахи якихось гострих кишкових захворювань чи будь-яких інших?
— З початку проведення курортного сезону у кримських оздоровницях відпочило більш як чотири мільйони чоловік. Як ви самі розумієте, це ще не кінець. Адже відпочинок — у повному розпалі, і ми ще чекаємо великого припливу відпочивальників. Сьогодні в Криму понад два мільйони мешканців. Минулими роками у нас відпочивало більш як чотири мільйони чоловік. А цього року, за нашими прогнозами, бажаючих оздоровитися на сонячному півострові буде понад сім мільйонів.
— І це, звичайно, покладає велику відповідальність на санітарну службу...
— Роботу санепідемслужби в цей напружений період року спрямовано на профілактику інфекційних отруєнь та гострих кишкових захворювань, забезпечення санітарного благополуччя. Особливо жорсткі умови ми ставимо до підприємств громадського харчування і торгівлі, оздоровчих закладів. Наші спеціалісти без перебільшення працюють цілодобово. Без вихідних.
— Як нам відомо, ви особисто також берете участь у нічних, денних рейдах, які проводяться разом з прокуратурою та іншими контролюючими організаціями. В таких заходах залучено 15—20 співробітників санепідемслужби та інших.
— Я хочу сказати велике спасибі своїм колегам, котрі так сумлінно працюють за ту мізерну платню, яку вони отримують. Адже перевірки у нічну годину, по-перше, не зовсім безпечні, а по-друге, за температури 36—38 градусів люди просто падають від утоми. Однак наші сили затрачено недарма. Адже з початку курортного сезону в Криму не зареєстровано жодного спалаху харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань. Реєструються, щоправда, окремі випадки. За шість місяців цього року поліпшилась якість питної і морської води, харчової продукції. Хочеться особливо подякувати керівникам санітарно-оздоровчих закладів, які безвідмовно виконують санітарно-гігієнічні вимоги і на належному рівні організовують умови для відпочивальників. Кілька прикладів. Туристично-оздоровчий комплекс «Судак» (директор Р.Блетнєва), пансіонат «Планета» (директор Ю.Ромашкін), пансіонат «Море» (керівник правління Н. Стасек), пансіонат «Кримські зорі» (директор В. Белан), санаторій «Місхор» (головний лікар В. Мешков).
— Маріє Тихонівно, кримські пляжі не завжди могли похвалитися благоустроєм. Сьогодні, здається, ситуація змінюється?
— Керівники міст і районів провели велику роботу з підготовки пляжів. Спеціалісти кримської республіканської санепідстанції розробили шкалу рейтингової оцінки пляжів. До речі, першу в Україні. Найвищий бал одержали пляжні зони курортно-рекреаційного комплексу «Сонечко», пляжі ТОВ «Веста», КП «Курортні послуги», санаторіїв «Ударник», «Перемога» в місті Євпаторії, феодосійський «Золотий пляж», а також пляжі санаторіїв «Лівадія», «Україна», «Карпати» в Ялті.
— Відомо, що медицину фінансують недостатньо. Напевно, ця проблема болюча і для вашої служби?
— Звичайно, у роботі санепідемслужби Криму є багато проблем. Перша і найголовніша, як ви сказали, —недостатнє фінансування. А скільки здоров’я коштує нам боротьба зі стихійною торгівлею. Хоча це —прерогатива органів внутрішніх справ. А проблему санітарної очистки населених пунктів повинні взяти на себе органи місцевого самоврядування (ЖЕКи та інші управління), бо засоби, техніка та відповідний персонал перебувають у їхніх руках. Але, на жаль, над цими питаннями не в усіх регіонах працюють. І СЕС змушена до таких керівників вживати заходів. Питання про додержання Закону «Про санепідемблагополуччя населення» було заслухано на засіданні уряду Криму. З цього приводу прийнято дуже жорстку постанову.
— Кілька років поспіль в Україні, зокрема в Криму, спостерігається значне підвищення температури. Цього літа, як повідомили синоптики, ртутні стовпчики побили всі рекорди. Що ви можете порадити тим, хто «смажиться» на пляжах під прямим сонцем і чи не реєструється на сонячному півострові підвищений радіаційний фон?
— Наша служба провела понад 300 досліджень, але підвищення радіаційного фону не зареєструвала. Однак варто пам’ятати, що нині сонце найактивніше за спалахами, і довго перебувати під його прямим промінням шкідливо. Найкорисніше сонце зранку — до 11-ї і після 16-ї години вечора. Потрібно уникати теплового перегрівання організму. Бо це може призвести до підвищення артеріального тиску та інших неприємностей.
— Що ви можете порадити тим, хто ще тільки збирається насолодитися відпочинком на кримському узбережжі?
— По-перше, найкраще відпочивати організовано. Бо керівник кожного закладу несе відповідальність за здоров’я тих, хто перебуває під його опікою. По-друге, не купувати сумнівну продукцію на стихійних ринках і риночках у невідомих осіб: ви можете придбати собі якесь захворювання за власні кошти і надовго лягти в лікарняне ліжко замість того, щоб купатися і приймати сонячні ванни на золотих пляжах кримського узбережжя. А взагалі, приїжджайте, відпочивайте, набирайтесь у нас здоров’я. Санітарна служба вас охороняє.
Валентина СКОРОПАДСЬКА,віце-президент Асоціації «Журналісти—медикам».