3 серпня — день трауру

Cьогодні в Донецьку ховають гірників, які загинули внаслідок вибуху на шахті імені Засядька. У 20 загиблих залишилося 22 дітей, переважно неповнолітніх: на цьому вугільному підприємстві працює чимало молоді. У прохідників Ігоря Петрова та Андрія Саламаткіна — по троє дітей. А дехто із загиблих так і не встиг одружитися чи спізнати радість батьківства: 21-річний Михайло Гребенюк, 24-річний Леонід Обухов, 26-річний Євген Нужин...

На Щегловському цвинтарі, який розташований поруч із вентиляційним стволом шахти, з’явилися свіжі могили. Наступного після похорону дня державна комісія з розслідування причин аварії та допомоги сім’ям загиблих розпочне прийом родин. Тим часом експерти відновлюють подробиці тієї фатальної зміни. За однією з версій, вибух метаноповітряної суміші викликали підривні роботи, які велися у виробці. За іншою — сталося раптове природне виділення великої кількості метану.

Як повідомили «Голосу України» в прес-службі прокуратури області, начальника дільниці буропідривних робіт затримано за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого статтею 272, частина 2 Кримінального кодексу, — «порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою, яке призвело до загибелі людей». Кримінальна справа перебуває у провадженні слідчого відділу обласної прокуратури.

Триває і розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом масової загибелі людей на шахті «Україна» державної холдингової компанії «Селидіввугілля». Затримані ще три службові особи: начальник дільниці, один із заступників директора шахти та головний гірник холдингу. Паралельно слідство встановило ще й факти розкрадання державного майна та зловживання з боку службових осіб як самої шахти, так і інших підприємств компанії.

Порушено кримінальну справу стосовно колишнього керуючого санацією шахти «Україна» за невиплату заробітної плати. У той час, як на підприємстві існувала багатомісячна заборгованість у зарплаті, начальник дозволив перерахувати кошти на... придбання автомобіля, обладнання до нього та оргтехніку — всього на суму 66 тисяч гривень.

Порушено також кримінальну справу за фактом розкрадання на «Україні» гірничошахтного обладнання на суму понад 800 тисяч гривень. А на сусідній шахті «Росія» виявлено факт розкрадання 450 тисяч гривень, які призначалися для закупівлі вугільного комбайна. Документи, за якими обладнання було придбане, підроблені, насправді закуповувати комбайн ніхто і не збирався.

На фоні таких оборудок чи варто дивуватися ще одній цифрі: після аварії на шахті «Україна» комісія встановила, що на цьому підприємстві допущене 361 порушення правил безпеки робіт.

Донецька область.