Під час ліквідації наслідків катастрофи у Львові виникають питання, яких уже не повинно бути.
Четвертий день, котрий минув після «чорної суботи», був насичений новинами про наслідки трагедії у Львові. Попри їх різноманіття і значущість, найголовнішим, звісно, стало те, що до кінця 31 липня з лікарень виписалися шість постраждалих і що вже немає дефіциту з кров’ю третьої групи з негативним резусом та ліками. Із тих, хто ще залишаєтсья на лікуванні, хворих у тяжкому стані з кожним днем дедалі меншає. Нині всі зусилля медиків спрямовані насамперед на врятування трьох дітей віком від семи до одинадцяти років, котрі ще перебувають у реанімації.
Загальна кількість осіб, які постраждали під час катастрофи на Скнилівському летовищі і звернулись у медичні установи Львова, сягнула 200. Майже кожний п’ятий з них — діти. 20 цих дітей втратили батьків, двоє з них стали круглими сиротами. Як стверджують державні посадовці, всі неповнолітні потерпілі, у яких це страшне лихо відібрало батьків, отримають компенсацію розміром від 40 до 80 тисяч гривень залежно від стану сирітства. Однак уже 31 липня на місцевому телерадіоканалі «Люкс» з’явилося повідомлення про те, що родина Хміль просить допомоги для двох постраждалих дітей, мати яких загинула під час авіакатастрофи у Скнилові.
Тим часом сума благочинних надходжень на відкриті місцевою владою рахунки для потерпілих у день «чорної суботи» становила на початок першого серпня майже чотири мільйони гривень. До того ж відомі у Львові та області підприємці та комерційні структури, виділяючи на ліквідацію наслідків катастрофи значні кошти, допомагають також ліками, транспортом, матеріалами тощо. Скажімо, фірма «Галнафтогаз», надавши для потерпілих 50 тисяч гривень, взялася безплатно заправляти бензином 32 машини «швидкої допомоги», котрі обслуговують львівські лікарні. Справжнім проявом милосердя керівництва і колективу цієї підприємницької структури стало рішення опікуватися потерпілими дітьми-сиротами. Погодьтеся, це вчинок, гідний пошани.
Найактуальнішою темою, яку нині обговорюють львів’яни у зв’язку з трагедією, є ймовірність зловживань з наданими державою і пожертвуваними коштами. Виступаючи 31 липня по місцевому телебаченню, перший заступник голови Львівської облдержадміністрації О. Сендега і заступник держсекретаря Міністерства праці і соціальної політики
В. Матвійчук докладно розповіли про схеми розподілу грошової допомоги для потерпілих та контролю з боку влади і громадськості. Треба сподіватися, що діяльність комісій з нагляду за використанням цих коштів розвіє-таки сумніви скептиків і в нас не повториться сумнозвісна історія з компенсаціями для остарбайтерів.
Утім, як розвиватиметься надалі ситуація з ліквідацією наслідків катастрофи, занепокоєні і депутати Львівської міської ради. 15 з них виступили з ініціативою скликати позачергове планове засідання міськради саме з цього приводу. Чи підтримають ініціативну групу депутатів їхні колеги і чи будуть прийняті якісь рішення про катастрофу на законодавчому рівні у Львові — покаже час. А поки що з кожним днем дедалі активніше сприяють у вирішенні безлічі проблем, які неодмінно виникають після таких трагедій, благочинні та громадські організації, підприємницькі структури, мас-медіа, громадяни. Ось лише деякі факти з великого масиву повідомлень на цю тему. ВАТ «Страхова компанія «Універсальна» проводить виплати постраждалим під час катастрофи на Скнилівському летовищі. 10 тисяч гривень перерахувала потерпілим фірма «Львів-Петроль». ТРК «Люкс» оголосила про збір коштів для сімей жертв трагедії і потерпілих. Водночас, хоча й рідше, трапляється така інформація, як оця: родичі розшукують Лату Лілію Богданівну, яка була 27 липня на авіашоу в Скнилові і досі не обізвалася.
Скільки ще буде отак відгукуватися ця страшна «чорна субота»?
Львів.