Поняття «бідність» уже не лише стало сумною буденністю в житті багатьох наших співвітчизників, а й з’явилося як термін у законодавстві. В останній день роботи першої сесії до парламенту було подано законопроект із надзвичайно простою, але промовистою назвою: «Про бідних».

Його автор, народний депутат Андрій Деркач (фракція партій ППУ та «Трудова Україна»), зазначає, що законопроект розроблено до Міжнародного дня боротьби з бідністю, який встановлено ООН 17 жовтня, та у зв’язку з проголошенням ООН 1997—2006 років Першим десятиріччям ООН боротьби з бідністю «з метою залучення України до міжнародної системи подолання бідності».
Міжнародні стандарти передбачають: якщо сім’я більше половини свого бюджету витрачає на харчування, її можна кваліфікувати як бідну. Межу бідності для жителя Центральної або Східної Європи, за стандартами ООН, визначено в 16-17 грн. на добу. Натомість розміри реальних зарплат і пенсій, стипендій та інших видів виплат і соціальної допомоги в Україні в кілька разів нижчі загальновизнаних мінімальних стандартів.
«Прийняття закону «Про бідних» дасть змогу створити необхідне правове середовище для подолання бідності, для рятування і максимального та всебічного захисту і підтримки знедолених жителів України», — стверджує А. Деркач.
Законопроект передбачає введення адресної і гарантованої матеріальної, соціальної, правової та моральної допомоги бідним. За проектом до бідних пропонується віднести осіб, що постійно проживають на території України, середньомісячний сукупний доход яких є меншим за офіційно встановлений в країні прожитковий мінімум, а також безпритульних та осіб, повністю позбавлених засобів до існування. Для їх обліку запропоновано утворити комп’ютеризований державний реєстр. Реєстрація бідних здійснюється органами виконавчої влади з питань соціального забезпечення.
Кожному «реєстровому» біднякові видаватимуться талони на лікування, ліки, одяг, харчування. Розміри щомісячної грошової допомоги бідним пропонується визначати диференційовано: з розрахунку покриття різниці між особистим сукупним середньомісячним доходом отримувача і розміром прожиткового мінімуму в країні.
Для фінансування цієї допомоги законопроект передбачає створення державного фонду підтримки бідних — за рахунок коштів із державного бюджету України, а також 5-відсоткових відрахувань від сукупних щомісячних доходів фізичних та юридичних осіб, які перевищують 1000 грн. У держбюджеті видатки на допомогу бідним пропонується визначати в розмірі 5 % від усього обсягу видатків зведеного бюджету. Натомість благодійники отримають пільги: організаціям, підприємствам та громадянам, які допомагають бідним, на 20 відсотків зменшуватиму податки (від загальної суми сплачуваних податків), а всі благодійні організації, які надають гуманітарну допомогу, пропонується повністю звільнити від сплати податків, мита і зборів, пов’язаних із благочинною діяльністю.
Окрім того в законопроекті виписано порядок надання бідним соціальної допомоги у вигляді субсидій, притулків, соціального житла, створення комплексів з підсобними господарствами, центрів первинної медико-санітарної допомоги, організації робочих місць.