Вечірнє засідання 21 квітня

Майже все вечірнє засідання було присвячено реформуванню прокуратури. Народні обранці розглянули декілька законопроектів на цю тему. Проект закону про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» (щодо відтермінування набрання чинності) (реєстр. №2665) доповів лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. Він пояснив ситуацію, що склалася: згідно з ухваленим парламентом ще в жовтні минулого року новим законом про прокуратуру, який має набрати чинності з 25 квітня, з 26 квітня у складі Генпрокуратури мають діяти не районні прокуратури, а місцеві, які обираються за складною процедурою через всеукраїнську конференцію. Однак уже очевидно, що до 26 квітня це зробити неможливо, отож у прокуратурі може настати правовий хаос, наголосив Ю. Луценко. Усі слідчі органів прокуратури на місцях будуть нелегітимними і тому притягнути до відповідальності злочинців — убивць, грабіжників, розбійників, казнокрадів — стане юридично неможливим. Окрім того, необхідні значні видатки з держбюджету. Коаліція декілька разів розглядала це питання і досягнула компромісу: продовжити дію Закону про прокуратуру до завершення нинішньої сесії парламенту, тобто до 15 липня. Водночас депутатам належить ухвалити вкрай необхідні рішення про початок реформи прокуратури. 
Присутній у сесійній залі заступник Генерального прокурора України Давид Сакварелідзе запевнив, що нова команда в Генпрокуратурі не боїться реформ, а вже має чіткий план дій їх впровадження. За словами Сакварелідзе, перехідний період реформування прокуратури триватиме два-три місяці, з вересня уже діятимуть регіональні прокурори. Ще п’ять місяців знадобиться на реорганізацію регіональних прокуратур і Генпрокуратури. І вже через рік, прогнозують у Генпрокуратурі, можна буде скликати Всеукраїнську конференцію прокурорів, яка делегуватиме представників Генпрокуратури до Вищої ради юстиції. Зрештою, 249 голосами депутати прийняли законопроект у цілому.
Парламент також ухвалив у цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань забезпечення діяльності органів прокуратури)» — реєстр. № 2666. 
А ось ще один законопроект, спрямований на реформування прокуратури, — про внесення змін до Закону «Про прокуратуру» (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень) за №2667 — не знайшов підтримки навіть усередині парламентської коаліції. 
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав депутатів упродовж двох місяців знайти спільний із Генеральною прокуратурою підхід до реформування і створення якісної системи прокуратури і напрацювати якісний закон, який максимально відповідав би і відновлював довіру до правоохоронної системи України, яка хвора. Зрештою, законопроект №2667 було відкликано його автором.
Під час обговорення голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що він знімає з себе виконання обов’язків координатора фракцій коаліції через небажання, на його думку, здійснювати реальну реформу прокуратури.
У другому читанні та в цілому також прийнято проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення умов ведення бізнесу) № 2381.