Яскравою подією першого Міжнародного фестивалю оповідання «Іntermezzo», що завершився 24 травня у Вінниці і був приурочений 150-й річниці з дня народження Михайла Коцюбинського, стала зустріч з відомим кінорежисером Кшиштофом Зануссі.

Режисер привіз на фестиваль дві стрічки. Одна з них — «Чуже тіло», остання робота митця, що отримала схвальні відгуки кількох міжнародних фестивалів. Не менше добрих слів від глядачів, які спілкувалися з шанованим гостем, отримала картина «Серце на долоні».
Своєрідним заспівом до фестивалю став показ картини за твором Коцюбинського «Тіні забутих предків» режисера Сергія Параджанова. Її показали під відкритим небом на Європейській площі. Організатори фестивалю висловили вдячність Національному центру Олександра Довженка, який надав зі своїх архівів картину для показу на фестивалі.
Загалом у мистецькому заході взяли участь майже п’ятдесят діячів культури, які приїхали до міста над Південним Бугом віддати данину шани великому Сонцепоклоннику, як називали Коцюбинського. Кожен з них відвідав музей-садибу письменника. Тут у будинку і саду під старою липою та в зелені агав молоді митці читали свої твори, оцінку яким давали відомі майстри слова — Оксана Забужко, Софія Андрухович, Лариса Денисенко, Ірина Цілик, Василь Махно, Володимир Лис. Вони ж читали власні твори. Оксана Забужко взяла участь у подорожі по Південному Бузі на пароплаві, де знайомила учасників фестивалю з прозою Коцюбинського. Було це так майстерно, що пані Забужко порадили зробити аудіозапис оповідань і листів письменника.
Добре знаний балканський письменник Міленко Єрґович (українською мовою перекладено його книги «Історії про людей і тварин» (Темпора, 2013), «Срда співає в сутінках, на Трійцю» (Темпора, 2014) розповідав не тільки про свої твори. З болем говорив про те, що нині переживає Україна і її народ.
Для проведення фестивалю, що тривав упродовж трьох днів, вдалося використати міський простір, події відбулися не лише у кінотеатрі «Родина», бібліотеках, книгарні «Є», артгалереї «Інтершик», а й на площах, у саду біля музею-садиби письменника, навіть на воді. Цікавою стала екскурсія за маршрутом «Вінниця Коцюбинського». Вінницький історик Олександр Федоришен провів гостей тими дорогами, якими у свій час ходив Михайло Коцюбинський. Родзинкою стало частування — за рецептами, описаними у творах письменника (страви італійської, бессарабської, гуцульської кухні).
— Фестиваль готували трохи більше року, — каже його директор та автор ідеї Ірина Вікирчак. — За цей час вдалося знайти партнерів, запросити гостей, відшліфувати концепцію. Деякі події я очікувала з особливими сподіваннями, які справдились. Наприклад, подорож Бугом на пароплаві з Оксаною Забужко. Вона зробила такий аналіз творів Коцюбинського, що надав мені багато матеріалу для роздумів у підготовці наступного фестивалю. До нас приїхало багато гостей з Києва, Львова, Варшави. Сприяло все — погода, Вінниця, Коцюбинський, чиє сучасне, проєвропейське слово надавало фестивалю особливої емоційності. Сподіваємося, фестиваль стане традиційним.

Вінниця.