Закарпатська область одна з найбільш енергодефіцитних в Україні. Основний споживач — населення. На нього припадає понад половину електроенергії та 83 відсотки природного газу. 


У зв’язку з цим обласна влада активізувала реалізацію програми державної підтримки енергозбереження на 2016—2020 роки. Її проект презентував в. о. директора департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА Едуард Маляр на засіданні круглого столу. За участі керівників районів та міст розглядалося впровадження на об’єктах соціальної сфери енергозбережних технологій і використання альтернативних видів палива, популяризації державної програми з утеплення житла, за якою держава відшкодовує частину кредиту для громадян, ОСББ та ЖБК.


Щоби стимулювати населення, уряд запровадив механізм відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), а також енергоощадного обладнання та матеріалів для утеплення будівель. Долучившись до цієї державної програми, Закарпатська ОДА, спільно з обласною радою, ужгородським міським головою та відомчою урядовою структурою підписали Меморандум про партнерство, згідно з яким обласна держадміністрація бере на себе зобов’язання залучити кошти обласного бюджету на здешевлення кредитів, отриманих мешканцями, на придбання енерго-ощадного обладнання та матеріалів. Передбачено також залучення ресурсів із місцевих бюджетів.


— На опалення наших будинків витрачається майже вдвічі більше енергоресурсів, ніж у країнах Євросоюзу. Експерти радять: необхідно підвищувати енергоефективність, — каже Едуард Маляр. — Щоб у будинку витрачалося менше енергії і людина водночас почувалася комфортно, слід провести енергетичний аудит і визначити: де і з якої причини в будівлі неефективно витрачається енергія, як це виправити і скільки коштуватиме. Багатоквартирні будинки потрібно обстежувати в цілому, оскільки утеплення окремої стіни або квартири не дає значного ощадливого ефекту. Спеціалісти й без проведення аудиту визначать проблемні місця. Зокрема, через неутеплені або вікна старої конструкції втрачається до двадцяти відсотків тепла, через неутеплені стіни — до сорока; дах та підлога пропускають десять відсотків, а втрати через систему вентиляції та двері становлять майже третину нагрітого повітря!.. Ось прості поради: утеплювачі для стіни товщиною лише сто міліметрів зменшать теплові втрати на сімдесят відсотків; теплові екрани за радіаторами заощадять ще три-шість відсотків; ізоляція вхідних дверей та вікон — до десяти, а сучасні вікна — до двадцяти процентів.


Існують і малозатратні методи. Їх ОДА подала на сторінці «Енергозбереження Закарпаття» у мережі Фейсбук. Тож Едуард Маляр закликав закарпатців долучитися до енергозаощадження. Це піде на користь як кожній родині, так і державі. Виграють усі!


Ужгород.