Переважна більшість споживачів Хмельниччини вже має у своїх помешканнях засоби обліку. Загалом лічильниками обладнано 346 тисяч домогосподарств, або 88 відсотків газифікованих осель. Та от, згідно з законодавством, має завершитися етап облаштування лічильниками помешкань з плитою та колонкою. А це означає, що газорозподільна компанія зобов’язана припинити постачання тим, хто не має лічильника.

 

Із 35 тисяч таких квартир без лічильників досі залишаються понад 3 тисячі. Найбільша їх кількість — у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському, по кілька десятків у Славуті та Волочиську. Те, що газові крани може бути перекрито, не новина. Газівники неодноразово нагадували про необхідність дотримання закону та встановлення приладів обліку. Але частина споживачів продовжує вперто ігнорувати цю вимогу, хоч лічильник і послуги з його встановлення надають безплатно.


— Щоб уникнути відключень від газопостачання, — нагадав головний інженер «Хмельницькгазу» Олександр Лоб, — пропонуємо споживачам негайно встановити лічильники. Адже прилади для цього є. Мусимо продовжити цю роботу і встановити їх у квартирах, де є тільки плити. Уже не йдеться про те, чи хоче господар житла це робити, бо тепер споживачі несуть відповідальність за відмову і ризикують залишитися без газу. А якщо постачання блакитного палива буде відключено, то за повторне його підключення доведеться оплатити всі витрати, а лічильник встановлювати вже власним коштом.


Однією з причин відмови споживачів від безплатної послуги називають травневе рішення Кабміну, яким удвічі було знижено норми споживання газу. Тоді запровадили соціальну норму в 200 кубічних метрів на місяць за ціною 3,6 гривні за кубометр. Не надто змінило ситуацію і пізніше рішення про заміну 200 кубометрів на місяць на 1,2 тисячі на весь опалювальний сезон. Споживачі переконані: немає стимулу економити, адже за нормами плата менша, ніж за лічильником. Тому й відмовляються від них.


Але відтягувати більше нікуди. Газівники дають останній шанс якнайшвидше встановити безплатні прилади обліку. Споживачі мусять визначитися, чи використовувати газ економно, чи залишитися взагалі без нього. Третього не дано.

 

Хмельницька область.