У 70-х роках ХХ століття українські письменники та творча інтелігенція стали на захист гетьманського Чигирина і відвели небезпеку спорудження АЕС на «козацьких кістках».
Нинішні магнати, «курячі» олігархи, задумали побудувати на березі Дніпра, неподалік Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», резиденції гетьмана Богдана Хмельницького, фортеці гетьмана Петра Дорошенка, етнографічно-туристичного комплексу «Козацький хутір» та дитячого оздоровчого табору, 114 курників на 2 мільйони голів птиці.

Реалізація цього екологічно злочинного проекту завдасть непоправної шкоди досі чистій природі Чигиринщини, пам’яткам історії, культури, археології, гідрології. Концентрація у повітрі, ґрунті та воді сотень тисяч тонн небезпечних хімічних сполук, курячого посліду і пилу, тваринних вірусів отруїть довкілля, ґрунтові води, підірве здоров’я людей.
Чигирин не має залізничного сполучення. Транспортування продукції і шкідливих відходів птаховиробництва туристичним маршрутом Чигирин—Медведівка—Мельники—Холодний Яр—залізнична станція Кам’янка — це катастрофа для історичних сіл Чигиринського району. Це знищення проекту створення національного природного парку «Холодний Яр», за яке борються екологи, історики, патріоти-активісти.
За кількістю історичних, археологічних, природних пам’яток легендарному урочищу Холодний Яр немає рівних в Україні. Місця, де починалися південні рубежі Київської Русі, де розгорілися Хмельниччина, Гайдамаччина, де зі зброєю у руках і прапором «Воля України або смерть!» до останнього подиху билися з ворогом захисники УНР, де й досі височіє тисячолітній велет, дуб Максима Залізняка, щороку відвідують сотні тисяч туристів з усіх куточків країни та з-за кордону. Для молоді Холодний Яр — символ сили й незламності українського духу. Символ державності, волі і свободи.
Спорудження на могилах героїв України курників — не просто помилка. Це нахабний цинізм. Це зневага до історичної пам’яті та національної гідності. Це плюндрування землі, де творилася українська нація, історія і держава.
Закликаємо всіх небайдужих стати на захист стародавнього Чигирина, Суботова, Медведівки, Холодного Яру — історичних святинь українського народу! Не з руйнування, а з відродження благословенної землі борців за волю України треба починати підготовку до історичної дати — сторіччя подій Української революції 1917—1921 рр., указ про відзначення якої щойно підписав Президент України.

Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Борис Олійник, Іван Драч, Василь Шкляр.

 

 

 

На знімку: Національний історико-культурний заповідник «Чигирин».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.