можна в Донбаському міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів, який після капітального ремонту знову відкрився у Краматорську.

Таких центрів в Україні лише п’ять, на Донеччині він — єдиний. «За час роботи у закладі пройшли навчання майже 450 осіб, із них 300 знайшли нову роботу. Тут люди з обмеженими можливостями можуть отримати спеціальність оператора комп’ютерного набору, бухгалтера, діловода, водія. А ще завдяки спілкуванню створено майже 40 родин. Це дуже важливо для інвалідів, які почуваються повноцінними членами суспільства», — зазначила голова Донецької обласної організації інвалідів Надія Поламарчук.
Ремонт закладу здійснено в рамках Програми розвитку ООН «Відновлення соціальних послуг та налагодження миру в Донецькій і Луганській областях» за кошти уряду Японії. Під час реконструкції встановили пасажирський ліфт, сантехніку в житлових кімнатах, а також завершили ремонт на четвертому і п’ятому поверхах. Важливо, що тепер центр може прийняти більше інвалідів із тимчасово окупованих територій, бо є умови для проживання.
До відкриття приурочили ярмарок вакансій та семінар для людей із особливими потребами «Техніка складання резюме». «Діяльність цього центру свідчить про те, що ми на правильному шляху і рухаємося у правильному напрямі. Саме з таких кроків повинна починатися відбудова Донбасу, відбудова нашої України», — підкреслив, виступаючи перед присутніми, в.о. заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Стокоз. В урочистостях із нагоди відкриття центру взяли участь також керівник проекту ПРООН Юрій Савко, представники Державної служби зайнятості та місцевої влади.
Ще один об’єкт у рамках Програми розвитку ООН відкрито в Білозерському неподалік Добропілля. Тут відремонтовано частину будівлі дитсадка «Росинка». Завдяки цьому в закладі з’являться дві нові групи, а також запрацюють сервіси для дітей із особливими потребами. Крім проведення ремонтних робіт, ПРООН та уряд Японії придбали для дитсадка спеціальне реабілітаційне обладнання, а персонал пройшов тренінги з інклюзивної освіти. Загальна вартість виконаних робіт становить понад 3,5 мільйона гривень.
«Реалізація цього проекту стала можлива завдяки тісній співпраці з міською та обласною адміністраціями. Ми з оптимізмом дивимося на продовження спільної роботи на благо регіону. Бажаємо, щоб це яскраве і тепле приміщення приносило радість не тільки дітям і співробітникам садка, а й усім їхнім родинам», — сказав Юрій Савко.

 

 

 

На знімку: у тренажерній залі центру.

Фото надано Донецькою обласною організацією інвалідів.