Після стрімкого подорожчання газу тисячі співвітчизників кинулися шукати способи, як обійтися без блакитного палива. Багатьом з них стала у пригоді державна програма підтримки населення з метою впровадження енергоощадних заходів. Цей проект одержав неформальну назву «теплих» кредитів, і на Сумщині ним уже скористалося чимало споживачів. За словами начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Тараса Омельченка (на знімку), у загальнодержавному рейтингу область на першому місці за кількістю та на третьому — за обсягом позичок, наданих банками для утеплення осель, заміни газових котлів на негазові та виконання інших заходів, спрямованих на відмову від використання газу для опалення житла.

 

 

Сьогодні на Сумщині вже видано понад сім тисяч «теплих» кредитів на загальну суму майже 100 млн. грн. Понад 11 млн. грн. з цих грошей використано на придбання котлів, що працюють на альтернативному паливі. Решту — на інше енергоощадне обладнання та матеріали для утеплення фасадів.


«Тепер для нас головне — не зупинятися та не втрачати темпів, на які вийшли, — ділиться керівник управління. — От і нині на Сумщині готується регіональна програма, яка дасть змогу знизити фінансове навантаження на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи, котрі захочуть долучитися до енергоощадних проектів. З метою часткової компенсації відсотків за банківськими кредитами, взятими цими організаціями, в обласному бюджеті на 2016 рік закладено 850 тис. грн. Така преференція діятиме як додаток до пільг, передбачених на загальнодержавному рівні. Крім цього, свої програми прийматимуть ще й місцеві ради, але їх спрямовуватимуть переважно на підтримку не ОСББ чи житлових кооперативів, а населення. Зокрема, в Сумах міськрада цьогоріч уже передбачила на такі заходи 500 тис. грн. та планує додати до цих коштів ще 700 тис. грн. Щодо «колективних» споживачів у царині енергозбереження (тобто, ОСББ та ЖБК), то сьогодні, крім Сум, добре організовано роботу ще й у Шостці, Ромнах, Глухові, Конотопі.


Фахівці наголошують, що найкраще долучатися до утеплення житла не індивідуально, а у складі об’єднання співвласників. Одна справа — якщо ви мешкаєте в окремому будинку, і зовсім інша — в багатоповерхівці. Нині стіни багатьох з них обклеєні пінопластом, але справжній ефект можливий лише тоді, коли утепляться й сусідні квартири. А в ідеалі треба утеплювати весь будинок, бо якщо стіни однієї квартири захищені, а іншої — ні, на стиках матеріалів, що мають різну теплопровідність, виникають так звані точки роси, і фасад багатоповерхівки починає руйнуватися прискореними темпами. Про естетичний вигляд такої будівлі годі й говорити.


Роз’яснювальна робота — складова будь-якої реформи. От і завітали до Сум відомі в Україні фахівці з питань енергозбереження. Гості провели семінар-нараду, в якій взяв участь міський голова Олександр Лисенко.

Говорили про енергетичні менеджмент і аудит, діагностику та енергозбереження в системах опалення, тарифну політику і необхідність прозорості у відносинах споживача й надавача енергопослуг. Голова Експертної платформи з енергоефективності Ігор Черкашин розповів, що фахівці радять уряду та окремим міністерствам рухатися шляхом країн Східної Європи. Там виділяють кошти не на субсидії для населення, а на переобладнання об’єктів енергетики та теплопостачання. Що менші втрати енергоресурсів у централізованих мережах, у будинках та квартирах, то менше доводиться платити споживачам. Власне, це ті само субсидії, тільки кошти інвестуються в майбутнє. Саме із мільярдів, запланованих на субсидії, можна було б запозичити ресурси для радикального здешевлення «теплих» кредитів. Хто ж не замінить у своєму будинку опалювальний котел, якщо це коштуватиме дешевше?


Голова Спілки власників житла України, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко наголосив, що найдієвішим важелем на рух реформ є роз’яснювальна робота серед споживачів. Більшість з них не знають ні про преференції, що надаються учасникам енергоощадних проектів, ні про збитки, які у майбутньому можуть чекати на тих, хто не звик поспішати. Міський голова Олександр Лисенко повідомив, що цей рік мине в Сумах під гаслом впровадження енергоефективних технологій. Особливу увагу приділятимуть бюджетним установам та соціальній сфері.

Сумська область.


Фото автора.