У житті бувають ситуації, коли без сторонньої підтримки людині не обійтися. Особливо гостро це відчувається на Донбасі. Хто сильніший — знаходить вихід самостійно, а тим, у кого проблема виживання на межі, на допомогу приходять фахівці таких установ, як КП «Донецький обласний центр соціально-психологічної допомоги».


— Йдеться про стаціонарну допомогу особам, у тім числі з дітьми, які постраждали від насильства в сім’ї, стихійного лиха або внаслідок військового протистояння. Тобто ми їм виділяємо тимчасове житло, забезпечуємо продуктами харчування, а головне — надаємо моральну, юридичну, психологічну, соціально-педагогічну підтримку, — каже директор комунального підприємства Ірина Дьоміна (на знімку).

 


У центрі, розрахованому на тридцять місць, тимчасово проживають дев’ятнадцять людей. Щодня на утримання тимчасових постояльців держава виділяє 120 гривень. Це повне матеріально-побутове забезпечення, включно з харчовими наборами. Готують собі самі на кухні. За три місяці проживання в центрі людина має знайти нове житло, роботу та налагодити своє життя. Але у виняткових випадках, звичайно, цей термін може бути подовжений.


Також тут незабаром стане до ладу «Центр матері і дитини», для вагітних відкриється школа майбутніх мам. А ще запрацює «Донецький обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», де зможуть безплатно проживати підлітки, які залишилися без родинної опіки та засобів до існування. Одна з основних цілей таких соціальних гуртожитків — навчити людей довіряти один одному.

Донецька область. 

 

Мешканка центру Марія.


Фото автора.