На площі Народній презентували військову техніку

 


9 травня по всій країні відзначали 71-шу річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшановували ветеранів. Відбулися урочиста хода та покладання квітів з цієї нагоди і в Ужгороді (на знімку). Традиційно керівники обласної влади, правоохоронних відомств, військкомату, ветерани, дипломати, громадськість краю поклали квіти та вінки до підніжжя пам’ятника «Україна — визволителям», що на україно-словацькому кордоні. Схиливши голови, вшанували пам’ять не лише героїв Другої світової війни, а й нинішніх борців за свободу та незалежність України.


Також відбулося покладання квітів до підніжжя пам’ятника «Добровольцям Закарпаття — учасникам Другої світової війни», що на площі Кирила і Мефодія. Та наймасовішими були заходи на Пагорбі Слави, де зібралися сотні ужгородців та гостей міста. А перед обласною адміністрацією на площі Народній цього дня було презентовано виставку військової техніки і спорядження.
Урочистості з нагоди Дня перемоги над нацизмом відбулися в усіх районах та містах області, повідомляє наш власкор із Закарпаття Василь НИТКА.


Фото Павла БІЛЕЦЬКОГО.


Для ветеранів влаштували живий коридор


На площі Перемоги Сєверодонецька на Луганщині 9 травня зібралися ветерани війни, учасники антитерористичної операції, мешканці й гості міста. Для ветеранів учнівська молодь влаштувала живий коридор.
— Ми не забудемо триста п’ятдесят тисяч похоронок, що прийшли на Луганщину. Пам’ятатимемо про полеглих, будемо уважними до живих, — зазначив на урочистостях голова ОДА Юрій Гарбуз.


Тим часом на проспекті Гвардійському відбувся конкурс дитячого малюнка на асфальті, на площі Перемоги для мешканців та гостей міста грав духовий оркестр Сєверодонецького музичного училища ім. Прокоф’єва, тривала святкова концертна програма «Музика миру й пам’яті».


До вітання ветеранів долучилися й офіцери групи цивільно-військового співробітництва Оперативно-тактичного групування «Луганськ». Вони відвідали ветеранів Співаківки, Муратова, Трьохізбенки, Колядовки, Дмитрівки і ще низки прифронтових сіл, привезли їм подарунки та продуктові набори, передає наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.


За архівними документами відновили прізвища загиблих


На мітингу біля Монумента Слави в Житомирі 9 травня було чимало різних прапорів, зокрема, й спілки радянських офіцерів та червоних із написом «Наша мета — соціалізм». Але все минуло спокійно. На вулицях міста лунали патріотичні пісні.


А у переддень свята на одному з військових цвинтарів встановили гранітну плиту із 49 прізвищами загиблих бійців, встановлених за архівними документами представниками Житомирської обласної громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук». Їх імена не значилися на надгробках, інформує наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.


Встановили ще одну контактну скульптуру


До річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Сумах встановили контактну скульптуру «Ветеран». Тепер таких пам’ятників два в Україні, перший нещодавно з’явився у столиці.
Над скульптурою працював інтернаціональний авторський колектив. Ідея його створення належить відомому сумському архітектору Володимиру Бикову. Втілювали її у життя харківський скульптор азербайджанець Ельданіз Гурбанов та заступник голови наглядової ради ПАТ «Альфасистембуд» грузин Георгій Церетелі, довідався наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.


Фронтова каша — традиція наша


Керівники Рівненщини та Рівного разом з ветеранами, громадськістю, військовослужбовцями оперативного командування «Захід» поклали квіти до Меморіалу Вічної Слави, Алеї Героїв та пам’ятного знака «Загиблим за Україну». А на військовому меморіалі кладовища «Дубенське» відбувся мітинг-реквієм «1939—1945. Ніколи знову».


За загиблими у Другій світовій війні та на сході України відслужили молебень. Пам’ять полеглих вшанували хвилиною мовчання, а воїни почесної варти салютували залпами. Після завершення пам’ятних заходів голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко поспілкувався з ветеранами та разом з ними скуштував фронтової каші, передає наш власкор Олександра ЮРКОВА.

 


На знімку: під час урочистостей у Рівному.


Фото Віктора ШУБЦЯ.


Маріупольці — за мир


Площу воїнів-визволителів Маріуполя Донецької області святково прикрашено. 9 травня маріупольці хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя, своє майбутнє заради миру й Перемоги. Сотні жовтих і блакитних повітряних кульок злетіли вгору. Ветерани, розчулені до сліз, дякували за свято й бажали миру.


— Напевно, маріупольці, які знову опинилися поблизу бойових дій, як ніхто, можуть сьогодні зрозуміти, як багато вміщається в короткому слові «мир» і якою ціною дається Перемога, — заявив нашому власкорові Леоніду ВАСИЛЕНКУ один з учасників святкового мітингу.


Усі охочі поклали квіти


Одеса відзначила День пам’яті і примирення, а також День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні спокійно, організовано й без провокацій.


Порядок у місцях проведення масових заходів — на Алеї Слави у парку імені Тараса Шевченка й біля стели «Крила Перемоги» на площі Десятого квітня — забезпечували майже дві тисячі поліцейських. Усі охочі одесити й гості міста змогли вшанувати пам’ять загиблих під час Другої світової війни й покласти квіти до пам’ятників.


— Дуже пишаюся, що із усіх міст-мільйонників України найорганізованішим і найспокійнішим цей день був саме в Одесі, — зазначив у розмові з нашим власкором Кирилом ВОРОНКОВИМ голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі.


Перепоховали останки дев’ятнадцяти бійців


У селі Гюнівка Великобілозерського району на Запоріжжі перепоховали останки 19 радянських бійців, які загинули на початку 1944-го, захищаючи Нікопольський плацдарм. На жаль, пошуковцям із загону «Рубіж» вдалося ідентифікувати останки лише двох бійців — Євдокима Балака з Гуляйпільського району та Петра Дорожкіна з Мордовії. Родичам першого після церемонії перепоховання передали його речі — листи та документи.


А однією із знакових подій цього травня на Запоріжжі стало відкриття Вічного вогню у День пам’яті та примирення на Алеї Слави в обласному центрі. Його запалили представники трьох поколінь українських воїнів.


Під час офіційних заходів професійні провокатори намагалися організувати сутички. Поліція діяла професійно: червоні прапори за спинами можновладців все-таки з’явилися, але портретів Сталіна, як і георгіївських стрічок, цього разу не було. Хоча у соцмережах і були намагання організувати такі акції, передає наш власкор Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Не минулося без сутичок та затримань


Під час святкування Дня Перемоги в Миколаєві без зіткнень не минулося. У центрі міста виник конфлікт між комуністами та представниками націоналістичних організацій, повідомляє наш власкор Кирило РИЖАНОВ.

Останніх обурила наявність червоних прапорів та георгіївських стрічок у деяких з учасників акції «Безсмертний полк».


У результаті зіткнень одна особа знепритомніла, довелося звертатися до швидкої допомоги. Було затримано трьох учасників святкувань: двох за підозрою у роздачі георгіївських стрічок, а чоловіка з червоним прапором поліція взяла у кільце та супроводила до райвідділку.


Змусили згорнути червоні прапори


У Черкасах на Соборній площі під час урочистостей також виник конфлікт між активістами правих партій, цивільного корпусу «Азов» та колишніми військовослужбовцями Збройних Сил СРСР.


Відставники прийшли на мітинг з червоними прапорами та комуністичною символікою, забороненими законом. Щоб не допустити розгоряння конфлікту, поліцейські вмовили ветеранів згорнути червоні прапори і віднести їх до міськвиконкому. А після завершення урочистостей за фактом використання тоталітарної символіки та провокаційних дій правоохоронці відкрили кримінальне провадження, дізналася наш власкор Ліна ЛЕБЕДЕНКО.


Хотіли навчити Батьківщину любити


У Харкові День Перемоги радикально налаштовані патріоти України перетворили на свято зі стріляниною й бійками в місцях проведення масових заходів. Бійка сталася на Меморіалі Слави, у саду ім. Шевченка. Причиною кулачних боїв було бажання агресивних молодиків навчити ветеранів Батьківщину любити. Відзначено навіть два випадки застосування вогнепальної зброї. Розпочато кримінальне провадження, поліція й прокуратура обіцяють притягнути винних до відповідальності. Але варто зазначити, що раніше винних у таких інцидентах не було покарано, нагадує наш власкор Микола КОСИЙ.