Подія відбувалася в Ужгородському прес-клубі, де відомий поет і публіцист, лауреат літературних премій імені Павла Тичини, Бориса Нечерди, Федора Потушняка представив дві нові книжки «Страсті за голубою трояндою» та «Іти й не озиратися».

Свято розпочали з пісні на слова Василя Кухти у виконанні народної артистки України Марії Зубанич та заслуженої артистки України Оксани Ільницької.
Модератор презентації прозаїк Петро Ходанич розповів про творчий шлях поета, для якого «час вимірюється його книжками. А оскільки Кухта ще й публіцист, то — безкінечними дорогами, зустрічами з людьми, відкриттями несподіваного. Він несе у собі глибоку ментальність своєї малої батьківщини, гуцульської душі. Це дає йому змогу творити велику літературу. Його цьогорічна книга «Страсті за голубою трояндою» занурює нас у європейський культурний простір. Бачимо тут і чіпкий погляд журналіста, й оригінальне поєднання закарпатського бачення світу із загальноєвропейським. Ще одна особливість — органічне вкраплення лексем з різних мов. Це дає нам можливість зрозуміти, що Закарпаття є частиною культурного європейського простору».
Творчість Василя Кухти введена до шкільної програми, над його творами працюють і студенти вишів, пишуть курсові та дипломні! «Це твори для виховання нових поколінь, і ми всі за них дуже вдячні», — сказав Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської облради. Він вручив поетові грамоту обласної ради — за вагомий особистий внесок у розвиток духовності Закарпаття, значні творчі здобутки та з нагоди 60-річчя.
Професор Федір Гамор, головний редактор всеукраїнського екологічного журналу «Зелені Карпати», зауважив, що Василь Кухта — один із символів Закарпаття, бо доклався до оспівування краю, його культури. Він популяризує і природні цінності, працює заступником головного редактора журналу «Зелені Карпати». Ф. Гамор вручив письменнику почесну грамоту Закарпатської ОДА.
Василь Кухта розповів: «Слово ще у ранньому дитинстві взяло мене у полон. Можна було піти різними шляхами, вподобати якусь більш вдячну професію. Але я завжди намагався щиро працювати на своїй царині». Поет і публіцист також розповів про особливості виходу журналу «Зелені Карпати», який має свого міжнародного читача. А наостанок зачитав поезії із презентованої книжки.
Додамо, що у книжці «Страсті за голубою трояндою» (Львів, 2016), як і в попередніх, тісно переплітаються візії минувшини й сучасності, виявляються такі показові ознаки творчої манери автора, як розкутість думки, історизм мислення, уміння новітні явища відтворювати новим словом. А книга публіцистики «Іти й не озиратися» (Львів, 2015) — це європейські стежки України.

 

 

На знімку: Василь Кухта.

Фото надане Ужгородським прес-клубом.