Проведення модернізації медичних закладів, зміна системи лікування та його фінансування, завершення реформи екстреної медичної допомоги та демонополізація на ринку ліків дадуть змогу відновити систему охорони здоров’я країни. Як повідомив «Голосу України» департамент інформації та комунікацій із громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України, про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі телеканала «1+1».

 

«Сьогодні, — сказав він, —  система охорони здоров’я держави уражена, уражена на всіх рівнях. І нам потрібно відійти від кожного фельдшерсько-акушерського пункту на селі і дійти до кожної обласної лікарні та інститутів, змінити їх технологічну базу, дати можливість упровадження нових протоколів лікування, так, як лікуються люди у всіх європейських країнах. І вони одужують швидко». За словами Прем’єр-міністра, «слід відмовитися від принципу фінансування ліжко-місць, а фінансувати безпосередньо ту людину, яка потребує медичної допомоги, запроваджувати повну модернізацію технологічного обладнання, що використовується в медичному процесі, завершити реформу екстреної допомоги, яка є також ключовою ланкою в оздоровленні українського суспільства».

Згідно із презентованим Планом пріоритетних кроків на 2016 рік, уряд, зокрема, ставить перед собою завдання демонополізації закупівлі ліків та досягнення реального референтного ціноутворення, зазначив Володимир Гройсман. «Мова йде про те, що за кордоном ліки в перерахунку коштують дешевше, ніж в Україні. Це свідчить про те, що на ввезення в Україну є серйозні бар’єри, які не дають можливості ввезти конкурентно якісні ліки для того, щоб українці могли лікуватися», — заявив він.

Уряд розпочне також боротьбу із серцево-судинними захворюваннями, від яких в Україні щороку помирають 426 тисяч осіб. 500 мільйонів гривень щороку зменшать цей показник на чверть за декілька років, наголосив Прем’єр-міністр. «Це 100 тисяч людей, які можуть жити. Це наші батьки, це наші близькі», — сказав Володимир Гройсман. З цією метою уряд ініціює створення центрів кардіосудинної хірургії, що дасть змогу проводити відповідні маніпуляції, зменшити смертність та інвалідність людей від серцево-судинних захворювань.

Як приклад вжитих урядом заходів у сфері охорони здоров’я Володимир Гройсман розповів про розблокування постачання ліків для онкохворих дітей. За його словами, після того, як на першій Годині запитань до уряду в парламенті народні депутати звернули увагу на проблему нестачі медичних препаратів для онкохворих дітей через блокування їх розвезення по Україні дистриб’юторами, Кабмін спільно з регіонами сформував необхідний запас ліків із місцевих ресурсів. Наразі медичних препаратів розвезено на суму майже 400 мільйонів гривень, зазначив він. Але багато часу було втрачено в тому числі через лобі, яке блокує.

Прем’єр-міністр зауважив, що попередній уряд розпочав закупівлю ліків через міжнародні організації, що дало 10—90 відсотків, у середньому 30—70, економії коштів. «Ці 600 мільйонів, 700 мільйонів, мільярд щороку осідали за кордоном, осідали в дистриб’юторів, які абсолютно байдуже ставляться до того, якими ліками лікуються українці», — підкреслив він.