В Україні з 1 вересня на 25 відсотків підвищили плату за електроенергію. Це не перший і не останній стрибок цін на комунальний сервіс. Місцева влада побоюється, і не даремно, що через підвищення тарифів різко зросте кількість неплатежів за житлово-комунальні послуги. А поки в регіонах думають, як знеболити шокову терапію від платіжних квитанцій, киянам ще влітку запропонували віддати свої борги на вигідних умовах.


На початку літа список тих, хто в столиці не розплатився за «комуналку», налічував 127 тисяч. Компанія «Київенерго» днями оприлюднила невтішні дані: борг населення за гарячу воду й опалення зріс на 23 відсотки з початку року й становить 516 мільйонів гривень. Процес цей триває. Схожа тенденція спостерігається й щодо плати за холодну воду і квартплати.

 

 

Кияни, у яких є борги, ще можуть до 1 жовтня підписати договір реструктуризації та виплачувати цілком посильні суми на виплат протягом чотирьох років на досить вигідних умовах. При цьому люди самі визначать, яку суму вони можуть щомісяця платити в рахунок погашення заборгованості. Про це розповіла директор столичного Центру комунального сервісу (ЦКС) Катерина Саркісова. Вона пояснила: містянам не доведеться оплачувати перший внесок, який зазвичай у таких випадках становить від 30 до 40 відсотків від суми заборгованості. Саме в цьому й полягає вигода. Крім того, для зручності створено спеціальний сервіс на сайті ЦКС. Кияни можуть перевірити, чи не розпочато щодо них виконавче провадження і чи не арештоване їхнє майно. А також подати заяву про реструктуризацію боргу в електронному вигляді... Потім співробітник ЦКС зателефонує і повідомить, коли можна прийти і підписати вже оформлений за всіма правилами договір. Маючи такий документ, споживачі зможуть користуватися знижками при оплаті «комуналки» до 20-го числа.


— Можна скласти договір про виплати, звернувшись і до бухгалтера у своїй житлово-експлуатаційній організації, і до будь-якого відділення Центру комунального сервісу. Головне, не загострювати ситуацію подальшим накопиченням боргів і уникнути нарахування штрафних санкцій, примусового стягнення боргу, сплати судового та виконавчого збору, арешту майна і його реалізації після суду, обмеження виїзду за межі країни. Тому краще скористатися нашою пропозицією, — каже Катерина Саркісова. — Можливо, після 1 жовтня влада міста, враховуючи нинішню економічну ситуацію, продовжить дію пільгових умов виплат.


Центр комунального сервісу і його відділення в районах приймають заяви щодо всіх боргів за житлово-комунальні послуги, які утворювалися до 1 липня 2014 року. Заборгованість за опалення, газ, світло, воду, яка виникла після цієї дати, реструктуризують у «Київенерго», «Київгазі», «Київводоканалі», за квартирну плату — тільки в ЦКС.


Як розповіли в Центрі комунального сервісу, протягом літа майже п’ять тисяч городян скористалися програмою і почали виплачувати борги.


Мінімальна сума, яку було реструктуризовано, — 530 гривень, максимальна — майже 90 тисяч гривень. Майже третина боргів — це поточні неплатежі із затримкою один—два місяці. Часто кияни просять лише про три—п’ять місяців на виплату.


Умови, за яких можуть конфіскувати майно, — це борг, який перевищує десять мінімальних заробітних плат (на сьогодні «мінімалка» становить 1450 гривень). Тоді виконавча служба має право почати діяти на користь кредитора — комунальної компанії. Боржників почнуть обмежувати у розпорядженні майном, потім накладуть арешт. Практика свідчить, що у 90 відсотках випадків до продажу майна на користь комунальників справа не доходить — городяни виплачують гроші раніше. Відчужуване майно — це не обов’язково квартира. Можуть бути й дорогі речі, машина...


За словами Катерини Саркісової, на її пам’яті в Києві не було виселень із квартир, але в країні такі прецеденти є. Тому вона порекомендувала навіть за наявності судових рішень не на користь боржника звертатися по реструктуризацію заборгованості. Навіть після закінчення терміну давності у три роки суди зазвичай стають на бік комунальників тому, що вважають: увесь цей час підприємства продовжували постачати свої послуги, а накопичення боргів споживачів — загроза їх існування.


Своєю чергою в «Київенерго» заявили: «З початку року зростання заборгованості за електроенергію перед компанією продемонстрували підприємства життєзабезпечення міста комунальної форми власності, населення, а також підприємства й організації, які фінансуються з державного бюджету. Сумарно заборгованість цих споживачів зросла майже на 273,3 млн. грн. і сягла 687,9 млн. грн., зокрема борг АК «Київводоканал» з початку року зріс на 202,6 млн. грн. і сягнув 371,7 млн. грн.». На що «Київводоканал» стверджує: йому теж не платять.


В енергетиків діють не такі вигідні умови погашення боргів, як в інших комунальних служб. І щоб одержати відтермінування, потрібно не просто звернутися до найближчого центру з роботи з клієнтами «Київенерго», а й повністю оплатити поточне споживання. Тоді можна буде укласти договір про виплату заборгованості терміном на рік за умови внесення 30 відсотків від суми боргу без штрафних санкцій. Для укладання договору потрібно написати заяву й подати правовстановлюючі документи на квартиру (приміщення), ідентифікаційний код, довідку про осіб, які мешкають разом з вами (форма №3), довідку про доходи всіх повнолітніх членів сім’ї, зареєстрованих у вашій квартирі, а для пенсіонерів — довідку з управління Пенсійного фонду. Офіційно не працевлаштовані громадяни подають копії трудових книжок (першу сторінку і сторінку з останнім місцем роботи).