Переформатування коаліції малоймовірне, а найгарячіша дискусія розгорнеться навколо питання тарифів та соціально-економічної ситуації в країні. Такі думки в інтерв’ю «Голосу України» висловили політологи.


«Сьогодні немає жодних передумов, щоб до парламентської більшості хтось приєднався. З другого боку, фракції Блок Петра Порошенка і «Народний фронт» не зацікавлені в дострокових виборах, дестабілізації ситуації у парламенті і суспільстві, тому намагатимуться зберегти нинішній формат коаліції і відносну стабільність у Верховній Раді», — вважає голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.


За його словами, під час цієї сесії парламент реагуватиме на тарифну проблему, соціально-економічну ситуацію в країні, на зобов’язання в рамках європейської інтеграції. Також  на порядку денному сесії буде принципове питання оновлення складу Центральної виборчої комісії. Крім того, треба не забувати про парламентську реформу, робота над проектом якої розпочалася за часів головування у Верховній Раді Володимира Гройсмана і продовжилася Андрієм Парубієм. Нині треба вийти на конкретний законопроект і на голосування його в парламенті. Є ще низка законопроектів, пов’язаних з різними напрямами соціально-економічних реформ. А ще традиційно на осінній сесії розглядатиметься Державний бюджет. З часом з’явиться багато нових пріоритетів.


«Нинішня сесія буде достатньо гарячою. Деякі фракції спробують спровокувати нову політичну кризу, дострокові парламентські вибори. Але якщо коаліція й уряд діятимуть організовано, то вони ці ризики можуть нейтралізувати», — сказав Володимир Фесенко.


Заступник генерального директора з аналітичної роботи — директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко вважає, що на початку сесії фракції і групи обмінюватимуться загальнополітичними думками й оцінками, оскільки за літо збільшилася кількість тем і проблем для обговорення. А на порядку денному стоятимуть проекти законів, пов’язані з обороноздатністю, виконанням Мінських домовленостей, належним фінансуванням сектору безпеки і оборони. Найголовнішою буде соціально-економічна тема. Тому що деякі політичні сили активно порушуватимуть питання підвищення зарплат і пенсій, а також тарифів житлово-комунального господарства, тим паче очікується чергове підвищення цін на електроенергію.


Частина політичних сил порушуватиме резонансні теми, пов’язані з убивством журналістів, ситуацією в інформаційному просторі. Постане питання діяльності поліції.


Ефективність і консолідованість роботи парламенту, на думку експерта, залежатиме від того, наскільки вдасться народним обранцям випустити пар у перші дні роботи і потім затвердити порядок денний сесії.


Політолог переконаний, що питання переформатування коаліції на часі поки що не стоїть, тому що фракції, які з неї вийшли, залишаються на своїх позиціях.