Нещодавно в Румунії видано переклад книги Нобелівського лауреата білоруської письменниці Світлани Алексієвич «Час секонд-хенд (кінець червоної людини)». На суперобкладинці видання цікаве фото: вантажним автомобілем перевозять пам’ятник Леніну, а поруч на велосипеді їде жінка з косою. Це знімок відомого фотографа з Ірпеня, що на Київщині, Юрія Косіна.

 


Він зробив його, коли з постаменту перед Ірпінською міськрадою зняли пам’ятник Леніну. Румуни побачили знімок в Інтернеті і попросили дозволу проілюструвати книгу.


Світлана Алексієвич — білоруська російськомовна письменниця. Її батько — білорус, а мати — українка. Народилася в Станіславі (нині Івано-Франківськ), дитинство провела на Вінниччині.


Алексієвич написала низку книг, присвячених темам радянського і пострадянського суспільства. В них і долі жінок та дітей, і війна в Афганістані, і Чорнобильська трагедія, і драма виживання після розпаду СРСР.


С. Алексієвич бере інтерв’ю в учасників подій і коментує їх. За її книгами поставлено спектаклі і знято фільми. Оскільки неприкрашена правда надто відрізняється від комуністичної лакованої версії історії, то письменниця зазнала переслідувань. Однак її книги вийшли друком у 19 країнах загальним накладом у кілька мільйонів примірників. Алексієвич відзначено багатьма нагородами.


Торік Світлану Алексієвич нагороджено Нобелівською премією з літератури «за її багатоголосу творчість — пам’ятник стражданню і мужності в наш час».


Письменниця засудила агресію Росії проти України.


Фото ірпінського фотографа стало символічною ілюстрацією до книги про кінець гомо советікуса.


Ірпінь Київської області.


Фото надане автором.