29 вересня виповнюється 150 років від дня народження Михайла Грушевського. Відзначає цю дату і українська громада Польщі. 

Учора ввечері у Варшаві відбулися дебати «Україна Михайла Грушевського і сьогодення. Між національним відродженням та загрозами для державного існування» за участі науковців Франка Сисина, Ольги Гнатюк та Томаша Стриєка. Цей захід проходив у рамках циклу «Українських вечорів», які проводяться у Польському театрі у Варшаві, в співпраці з Об’єднанням українців у Польщі та під патронатом посла України в Польщі Андрія Дещиці.
А напередодні протягом трьох днів відбувалися заходи з ушанування пам’яті визначного українця на його малій батьківщині — в місті Холмі, на території Люблінського воєводства Республіки Польща.
Святкування розпочалися 21 вересня, оскільки місцеві українці традиційно поєднують пам’ятні заходи на честь М. Грушевського з відзначенням свята Холмської ікони Божої Матері, наголосив у розмові з кореспондентом «Голосу України» Григорій Купріянович, голова Українського товариства, яке взяло на себе основні організаційно-логістичні навантаження, щоби надати цій річниці якомога вищого рангу. До організації заходів долучилися Посольство України в Польщі, Консульство у Любліні та Почесне консульство в Холмі, а також низка установ і організацій з України. Прибули українці з Любліна, Холмщини, нащадки депортованих на північно-західні землі Польщі в рамках операції «Вісла», з Південного Підляшшя, а також представники Товариства «Холмщина» з Києва і Львова, делегація з Ковеля.

Першого дня відбулося посвячення пам’ятного хреста на честь Михайла Грушевського (на знімку), спорудженого поряд із кафедральною православною церквою св. Івана Богослова, у якій у жовтні 1866 р. був охрещений майбутній перший український президент. Хрест став другим матеріальним свідченням пам’яті про М. Грушевського в Холмі. Першим була меморіальна дошка на будинку, що неподалік від церкви, встановлена там чверть століття тому — в 1991 році.
Планувалося встановлення пам’ятника, проте на це, як і на присвоєння одній із вулиць чи скверів Холма іменем визначного українського історика, місцева влада не дає згоди, повідомив «Голосу України» голова об’єднання українців у Польщі Петро Тима. Про непросту атмосферу, в якій перебуває українство в Польщі, свідчить матеріал про холмські святкування, опублікований регіональним часописом «Східний щоденник» («Dzіennіk Wschodnі»), який описує їх у контексті негативної позиції депутатів міської ради Холма у справі найменуванням на честь М. Грушевського міського скверу. В статті, зокрема, читаємо, що «урочистості, присвячені Грушевському, проходять з розмахом, не дивлячись на негативне рішення депутатів міськради у справі скверу». Голова Українського товариства Г. Купріянович каже, що «вдячний» місцевим журналістам за таку високу оцінку святкувань («з розмахом»), але тут же підкреслює, що ніяк не може втямити: «що рішення міських депутатів має спільного з відзначенням ювілею»? Чи це слід сприймати як натяк, що після висловлення такої позиції депутатами відзначення мало би не відбутися? Не може збагнути, як розуміти це «не дивлячись»? При цьому із жалем розповів також про те, що, попри прохання, надіслані до польської прикордонної служби стосовно сприяння в безперешкодному проїзді через пункти пропуску організованих груп з України, які прямуватимуть на святкування до Холма, останні були притримані так, що встигли лише під завершення першого дня урочистостей. Але, незважаючи на ці «дрібні незрозумілості», насичена програма заходів була реалізована в повному вимірі. 
У Холмській публічній бібліотеці відбулася прем’єра нового документального фільму «Михайло Грушевський», а також обговорення стрічки за участі продюсера Галини Криворчук та режисера Василя Вітера.
Невід’ємними елементами холмських святкувань стали кілька тематичних виставок; наприклад, «Де сонце вперше повило своїм промінням», концепцію якої розробили в Історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського в Києві. Виставку книжок «Михайло Грушевський у його творах» підготували спільними стараннями Українського товариства, Холмської публічної бібліотеки ім. Марії Пауліни Орсетті, Університетської бібліотеки Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ. Державний меморіальний музей М. Грушевського у Львові презентував прем’єру «Михайло Грушевський 1866—1934. Життя та творчість». У Музеї Холмської землі ім. Віктора Амброзєвича пройшов вернісаж виставки «Холм у другій половині ХІХ століття у світлинах та документах з фондів Музею Холмської землі».
Заходи супроводжувалися виступами знаменитої української скрипачки, солістки Національного камерного ансамблю «Київські солісти» Мирослави Которович (правнучка відомого православного священика з Холмщини о. Івана Которовича), хору Перемисько-Горлицької православної єпархії «Ірмос», дуету бандуристів «Елегія душі», хору Львівського суспільно-культурного товариства «Холмщина».
Розповідь про, без перебільшення, справжні Дні Грушевського в Холмі була б неповною без згадки про Міжнародну наукову конференцію «Михайло Грушевський та його мала батьківщина — Холмщина у ХІХ та ХХ століттях», тон якій задала інавгураційна лекція професора Франка Сисина (Едмонтон, Канада) «Грушевський як велетень історичної науки». Упродовж 21—23 вересня було виголошено 33 наукові доповіді грушевськознавців з України, Польщі, Росії, Канади та Японії.

Варшава.

Фото Григорія Сподарика («Наше слово»).