Сьогодні виповнюється 150 років від дня народження Михайла Грушевського

 

 

«Професор Грушевський належить, без сумніву, до найплодовитіших і найрухливіших письменників сучасної України, а, крім наукової та публіцистичної праці, змушений обставинами присвячувати багато часу та заходів різним освітнім організаціям, у яких він майже скрізь займає визначне місце», — так про голову першого українського парламенту — Української Центральної Ради — писав його сучасник Іван Франко.


Саме за таким столом міг працювати батько української незалежності. Цьогоріч його робоче місце спробували відтворити в Музеї української революції 1917—1921 рр. (на знімку).

 


 

Голова Української Центральної Ради — ця посада нині найбільше асоціюється з іменем Михайла Грушевського. Як відомо, орган цей недовго, але ефективно працював у приміщенні нинішнього Будинку вчителя. Спочатку, у далекому 1917 році, на його потреби виділили лише одну кімнату № 202, яка згодом стала кабінетом М. Грушевського. Пізніше додали ще два скромні «закапелочки». Але вже до кінця літа 1917-го Рада зайняла всю будівлю, яка фінансувалася із державного бюджету. Нині зібрати автентичні предмети побуту, які були в робочому кабінеті М. Грушевського, не вдалося. Однак експозицію створили з окремих тогочасних експонатів із різних фондів. Це письмовий стіл, крісло, етажерка, канцелярське приладдя. Також працівники музею доповнили робоче місце науковця старим затертим молитовником і примірником офіційного видання УЦР «Вісти з Української Центральної Ради».


Саме завдяки праці Грушевського Україна «із нічого стала державою», наголосив під час відкриття експозиції завідувач Музею української революції 1917—1921 років Олександр Кучерук. Відтворення робочого місця він назвав «історичною реінкарнацією», яку створювали з «великим розрахунком, що, відповідно до указу Президента про заходи з відзначення століття Української революції, наступного року вдасться відтворити меморіальні кабінети Голови ЦР М. Грушевського та голови уряду УНР В. Винниченка».


Присутній на заході віце-прем’єр-міністр Павло Розенко зі свого боку запевнив у повній підтримці Кабінетом Міністрів таких ініціатив. Масштабна акція просвітницьких заходів на найвищому рівні відбуватиметься наступного року по всій країні, пообіцяв урядовець. «На нас чекає багато цікавого і нового», — сказав П. Розенко. Він пообіцяв сприяти відкриттю невідомих сторінок нашої історії для того, щоб українці мали змогу вчитися на цих уроках і не допустили повторення помилок.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.