Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності ухвалив звернення до Президента України Петра Порошенка з пропозицією про звільнення Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої.


«Комітет ухвалив рішення звернутися до Президента України з пропозицією, відповідно до пункту 18 статті 85 Конституції України, внести на розгляд до Верховної Ради України подання про звільнення В. О. Гонтаревої з посади Голови Національного банку України у зв’язку з втратою бездоганної ділової репутації, згідно з вимогами пункту 6 частини восьмої статті 18 Закону України «Про Національний банк України», — йдеться у зверненні парламентського комітету.


За словами його голови Сергія Рибалки, таке рішення є логічним результатом двох років марних зусиль відбудувати конструктивну співпрацю із діючим керівництвом НБУ. Та протягом цього часу Валерія Гонтарева відверто ігнорує депутатів з профільного комітету.


«У парламентсько-президентській республіці керівник центрального банку просто зобов’язаний співпрацювати із вищим законодавчим органом. Без конструктивної взаємодії із парламентом та урядом неможливо вивести вітчизняну економіку та фінансову систему із однієї з найбільших криз у світі за останні 50 років. Та кількість претензій, що накопичилася у професійному середовищі та в усьому суспільстві до діяльності Національного банку, не залишає іншого виходу, як звільнення керівника НБУ», — заявив парламентарій (іportal.rada.gov.ua).


Серед запитань, які депутати намагалися, та жодного разу так і не змогли поставити Голові НБУ, — знищення значної частини банківської системи та вибіркове рефінансування комерційних банків, «банкопад», який Гонтарева обіцяла завершити ще на початку осені минулого року, та неприйнятні умови кредитування реального сектору економіки, курсова політика та інше.


Звільнення Голови НБУ вимагають від Президента і багато інших депутатів. Голова фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко домагається створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо діяльності Валерії Гонтаревої як на посаді очільниці Нацбанку, так і в попередні роки. Лідерка опозиційної політичної сили закидає Гонтаревій співпрацю із оточенням колишнього президента Віктора Януковича.


«Гонтарева стояла в кулуарах за всіма операціями з цінними паперами, які проводили Янукович і його оточення. Тобто всі афери і маніпуляції з державними цінними паперами часів Януковича були зроблені руками Гонтаревої. Сьогодні вона продовжує робити те саме з курсом гривні, з рефінансуванням банків, які потім цей рефінанс виводять за межі України. Вона це покриває... Вона служила Януковичу, потім вона працювала в бізнес-корпорації Порошенка і реструктурувала його оборудки. А тепер вона так само очолює Національний банк і підпорядковує інтереси Національного банку інтересам великих мафіозних кланів», — заявила Юлія Тимошенко під час брифінгу в парламенті  (ukranews.com).


За словами заступника голови фракції «Батьківщини» Сергія Соболєва, цей бік діяльності Валерії Гонтаревої здатний переконати в необхідності її звільнення з Нацбанку більшість депутатів.


«Достатньо прочитати всі матеріали про те, як Гонтарева виводила гроші Януковича і компанії, допомагала їм це робити. Я думаю, після цього хто завгодно, хто зараз ратує за спецконфіскацію або щоб покарати тих, хто допомагав режиму Януковича (підтримають звільнення Гонтаревої. — Ред.). Якщо після цього у людей не підніметься рука проголосувати за її відставку, я взагалі не розумію, як цей парламент обрався. Зараз, в рамках того, коли поставили питання про гроші Януковича, стало зрозуміло, що мільярд доларів і 10,7 мільярда гривень було виведено тільки компанією Гонтаревої. Це перейшло всі межі», — наголосив Сергій Соболєв (lb.ua).
Справді, звільнення Голови НБУ вже знайшло багато прихильників і серед представників парламентської коаліції. Зокрема, звернення фінансового комітету ініціював саме представник більшості — депутат від фракції «Народний фронт» Віктор Романюк.


За словами голови Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, багато запитань до Валерії Гонтаревої також накопичилося у представників президентської фракції.


«До неї справді є багато питань, і буквально всі незадоволені політикою Національного банку з валютного регулювання і в цілому по відношенню до тих банків, які тим чи іншим чином закрилися, перестали існувати... Найголовніше — нездатність банків кредитувати реальний сектор економіки. Це перше і найголовніше питання. Я думаю, що це болить усім. Тому що облікова ставка Національного банку і відсотки, під які видаються кредити для поповнення оборотних коштів, не просто захмарні, а непосильні для всіх. Тут потрібно заслухати Гонтареву і порівняти ті відсотки, які встановлюються банками зараз, з тими, що були колись. Щоб зрозуміти, яких збитків особисто Гонтарева завдала реальному сектору економіки», — зазначає Ніна Южаніна (hubs.ua).


На її думку, БПП передусім захоче особисто заслухати очільницю НБУ. Більш впевнений у питанні Валерії Гонтаревої інший представник найбільшої фракції Верховної Ради, член фінансового комітету Павло Різаненко. Він підтримує як створення ТСК, так і відставку Голови Нацбанку, бо особисто має документи, які підтверджують причетність Гонтаревої до брудних фінансових операцій.


«Йдеться про торгівлю облігаціями внутрішньої державної позики між державними банками, в результаті якої вони зазнали значних збитків, тобто, по суті, гроші у держбанків крали. У цьому процесі, на жаль, були задіяні посередники, серед яких ІCU. Є точно факти, і у мене є документи, власне, трейди, в яких зазначено, коли і як проводилися операції, між яким банком і посередником, кількість паперів, якого випуску і за якою ціною. За цими трейдами видно, що держбанки просто між собою через посередника торгували державними облігаціями і втрачали гроші», — стверджує представник президентської фракції (espreso.tv).


Звісно, не варто говорити про одностайність парламентаріїв у питанні звільнення Гонтаревої. Заступник голови БПП Ірина Луценко стала на бік очільниці Нацбанку.


«Гонтаревій закидають мало не всі проблеми економіки України. Насамперед, падіння гривні та банкрутство менших банків. Але, панове, будьмо чесними. Проблеми в банківській системі почалися далекого 2009 року внаслідок світової фінансово-економічної кризи», — зазначає Ірина Луценко (epravda.com.ua).


А лідер Радикальної партії Олег Ляшко начебто звільнення Голови НБУ підтримує, але наполягає, щоб воно відбувалося за проектом його політичної сили.


Та доки депутати сперечаються, ситуація в банківській сфері залишається ненормальною. Відсутність комунікації між державним регулятором та профільним комітетом парламенту блокує реформування фінансового законодавства. А постійні появи Гонтаревої у скандалах завдають значних репутаційних втрат всій Україні.