Для нагальних потреб територіальних громад у місцевих бюджетах часто-густо не вистачає коштів. Але ресурси, які ці кошти можуть забезпечити, ще й із надлишком, часом просто не використовуються. Саме так вийшло і на Херсонщині, де інвентаризація комунального майна дала просто приголомшливі наслідки.


Як з’ясували в обласній раді, 44 об’єкти нерухомості площею понад сто тисяч квадратних метрів (!) тут чомусь не внесли до Держреєстру речових прав на нерухоме майно. «Загубилася» інформація і про 112 земельних ділянок площею у 388 гектарів. А це — сотні тисяч, якщо не мільйони гривень, які можна отримати від здачі в оренду чи продажу таких об’єктів. Тепер їх беруть на облік і будуть використовувати по-господарському. А громада, до речі, регулярно отримуватиме відомості про роботу комунальних підприємств, що опікуються цим майном.


Щоб уникнути підозр у зловживаннях та надати виборцям якнайповніші дані про роботу КП, депутати обласної ради пропонують зобов’язати їх не пізніше, ніж за 35 днів, надавати інформацію про всі угоди, укладені за кошти місцевого бюджету. Її будуть негайно оприлюднювати через офіційний сайт Херсонської облради. Там користувачі Інтернету також зможуть побачити і щоквартальні та щорічні фінансові звіти всіх без винятку комунальних підприємств. А також аудиторські висновки про їх перевірки. На підставі цих даних громада вирішуватиме, які господарчі структури, підконтрольні органу місцевого самоврядування, працюють ефективно та прибутково, а які лише дотації «проїдають». Тож зможе вимагати зміни не-дбайливих керівників, котрі вивели ці підприємства «в мінус».

Херсон.