У Криму вже 70 дітей залишилися без батьків через репресії окупаційної влади. Частина з них сироти -- як, приміром, доньки та син Решата Аметова, який загинув від рук так званої кримської самооборони в березні 2014 року. Та більшість бачить своїх татусів лише у залі судів. Такі сім'ї, що фактично лишилися без годувальників, страждають не лише психологічно. Щоб купити цим дітям найнеобхідніше, активісти у Криму часто проводять благодійні акції, звертаються до небайдужих. У неділю й Київ долучився до такої важливої справи -- у Національній парламентській бібліотеці провели ярмарок "Рука допомоги".

 

Під час акції можна було не лише пожертвувати гроші, а й дізнатися багато нового про корінний народ півострова -- кримських татар. Зокрема, придбати книги про їхню історію і культуру, подивитися (або ж придбати) кераміку відомого майстра Рустема Скибіна, взяти участь у майстер-класах із виготовлення жіночого головного убору -- феса, сплести кримськотатарський символ -- тамгу, спробувати страви національної кухні.

 

Утім, за усім цим розважальним аспектом організатори усіляко намагалися підкреслити трагічність ситуації, у яку потрапили десятки кримських родин. На півострові відома активістка й журналістка Ліля Буджурова у травні вже створила фонд допомоги дітям політв'язнів "Бізім балар" ("Наші діти"). Наступного ж дня ФСБ винесло їй попередження про вчинення екстремістських дій. Проте фонд продовжує діяти. Допомагати дітям кримчан-політв'язнів з Києва значно безпечніше.

 

"Усім, хто нині живе в окупованому Криму, важко виживати, але найважче тим родинам, в яких чоловіки в ув'язненні, викрадені чи вбиті, -- пояснив "Голосу України" голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров. -- Такі сім'ї потребують допомоги у двох напрямах. Перший -- правова допомога ув'язненим чи ж тим, проти кого нині проводиться слідство, яким загрожують реальні терміни -- 5, 7, 8, 12 і 15 років позбавлення волі. В умовах окупації Криму адвокатів, які можуть за це взятися, практично немає. Вони бояться таких справ. Тож ми обговорюємо питання створення фонду сприяння захисту таких людей. Щоправда, поки що безрезультатно. Другий напрям -- це допомога таким родинам у повсякденному житті. Йдеться не просто про продукти харчування. Там є діти, які мають проблеми зі здоров'ям. Особливо ті, які стали свідками брутальних обшуків, коли до них вривалися у масках. Я знаю дитину, яка має серйозні нервові проблеми після того, як на її очах батьків кидали на підлогу. Тому потрібно думати про лікування дітей, їхній відпочинок. Для держави це не дуже обтяжливо".

 

Особливо голова Меджлісу сподівається на те, що допомога кримським дітям з боку держави не буде надана "для галочки", а що це буде серйозна робота, які засвідчить, що Україна вважає Крим своєю територією не лише на мапі.

 

Тетяна ПАСОВА.

Фото автора.

 

Голос України