Вечірнє засідання 22 грудня


Під час засідання народні депутати розглянули низку проектів постанов про скасування рішень Верховної Ради та за результатами обговорення відхилили ці документи. За словами Голови Верховної Ради Андрія Парубія, оскільки деякі з цих проектів постанов стосуються бюджету на 2017 рік, то розглянути їх потрібно невідкладно. «Бо інакше ми не зможемо підписати бюджет», — зазначив він та виніс на розгляд проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 20.12.2016 року про прийняття в цілому як закону законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році (реєстр. № 5132).


Народний депутат Юрій Левченко зазначив, що зареєстрував цю постанову з тієї причини, що, на його думку, під час ухвалення такого важливого законопроекту було порушено закон про Регламент. «На превеликий жаль, у цьому законопроекті, попри деякі позитивні новації, є жахливі речі. Наприклад, було проштовхнуто поправку про зменшення ренти на нафту, через що в Державному бюджеті стало на 1 мільярд 700 мільйонів гривень доходів менше», — сказав він та наголосив, що попри те, що раніше цю поправку вже було відхилено, її ще раз поставили на голосування і таки ухвалили. Він також висловив інші застереження до цього законопроекту.


Перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник повідомив, що під час розгляду цього законопроекту за наполяганням голови Комітету з питань податкової та митної політики було проведено голосування щодо повернення до певних поправок. «Перед голосуванням за законопроект № 5132 в другому читанні та в цілому головою Комітету з питань податкової і митної політики було озвучено всі неврегульовані поправки, які були обговорені, проголосовані на пленарному засіданні під час обговорення зазначеного проекту», — сказав він та повідомив, що Регламентний комітет пропонує Верховній Раді визначитися з цього питання шляхом голосування. Як наслідок, проект постанови про скасування рішення про ухвалення законопроекту       № 5132 було відхилено.


Не знайшов підтримки в сесійній залі ще один поданий Юрієм Левченком проект постанови — про скасування рішення Верховної Ради України від 20.12.2016 року про прийняття в цілому як закону законопроекту «Про Вищу раду правосуддя» (реєстр. № 5180). За його словами, як можна говорити про очищення судової системи, коли відповідний законопроект ухвалювався з порушенням Регламенту, адже його поправки навіть не було поставлено на розгляд.


Натомість народний депутат Руслан Князевич нагадав, що Верховна Рада, ухвалюючи законопроект про Вищу раду правосуддя, попередньо, перед голосуванням за цей законопроект у другому читанні і в цілому, ухвалила окреме рішення щодо одноразового відхилення від регламентної процедури, що передбачено Законом «Про Регламент Верховної Ради України». «Тому жодного порушення регламентних процедур не могло бути апріорі», — наголосив він.


Під час розгляду проекту постанови про скасування рішення Верховної Ради щодо прийняття в цілому законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні, реєстр. № 5368), народний депутат Віктор Пинзеник зазначив, що в парламенті певно завівся «законодавчий барабашка», бо в цьому законопроекті з’явилися норми, які навіть не були предметом голосування. «Наприклад, у законопроекті № 5368 з’явилася норма про звільнення окремих суб’єктів господарювання від сплати податку на додану вартість через так звані магазини безмитної торгівлі», — сказав він та підкреслив, що коли законопроект голосувався в першому читанні, то там не було жодної згадки про безмитну торгівлю, а також неможливо знайти, як ця поправка була внесена і розглянута та хто є її автором. Однак і в цьому разі голосів на підтримку постанови не знайшлося. Так само було відхилено й проект постанови про скасування рішення Верховної Ради щодо прийняття в цілому законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130).


Андрій Парубій підкреслив, що нинішня правляча коаліція жодного разу не намагалася вирішити питання кулаками, як це було раніше. За його словами, і Блок Петра Порошенка, і «Народний фронт» демонструють високий рівень парламентаризму і демократії та що народні депутати по чотири години працювали в сесійній залі й розглядали кожну поправку. А. Парубій закликав колег нарешті підтримати законопроект про реформу парламенту.

«П’ять разів проект реформи парламенту ставився на голосування і п’ять разів його навіть не включали до порядку денного», — нагадав він і зазначив, що після довелося зібрати робочу групу і працювати над тим, щоб цей законопроект розділити на чотири та хоч по частинах знайти голоси для їхнього ухвалення.