Дедалі більшої популярності в чернігівців набувають «теплі кредити». За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, за попердні два роки майже дві тисячі чернігівських родин стали учасниками державної програми з енергоефективності. Усі вони сумарно впровадили енергоефективні заходи на суму майже 29 мільйонів гривень, що на 30 відсотків вище середнього показника по Україні серед міст — обласних центрів.

Місцева влада пропонує чернігівцям, крім державної, ще й три місцеві програми. Так міська програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження в житловому фонді передбачає відшкодування 40 відсотків суми тіла кредиту, але не більш як 14 тисяч гривень із розрахунку на одну квартиру багатоквартирного житлового будинку за одним кредитним договором, залученого на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів.

За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради, у 2016 році по місту Чернігову кредитними коштами в рамках цієї міської програми скористалося тільки одне ОСББ «Домсервіс». Кредитні кошти в сумі понад 12,6 тисячі гривень ним використано на встановлення енерго-ефективних вікон у під’їздах. Із міського бюджету йому відшкодовано 40 відсотків цих коштів, тобто 5070 гривень. Проте, треба зауважити, що тільки минулого року було активно створено десятки ОСББ, тож тепер і активніше будуть залучатися до енергоощадних програм. Адже ще одна міська програма — сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК — передбачає виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду на умовах співфінансування. Тобто 80 відсотків від загальної вартості робіт — це кошти міського бюджету, 20 — власні та залучені кошти.

Як повідомили в управлінні житлово-комунального господарства міськради, за цією програмою на кінець року виплачено бюджетні кошти за трьома договорами на загальну суму майже 694,5 тисячі гривень.

А обласна програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів передбачає освоєння мільйона гривень. Її суть полягає в тому, що обласний бюджет відшкодовує позичальникам 10 відсотків річних у національній валюті за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження та на використання альтернативних до газу джерел енергії.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.