Нову форму роботи з підтримки нашого виробника та сприяння пропаганді вітчизняних товарів започаткував Перший весняний фестиваль, що був організований Українським союзом промисловців і підприємців та проходив в столичному міжнародному центрі «Лівобережний». На заході були представлені майже триста українських виробників та дизайнерів одягу, трикотажу, виробів з натуральної шкіри, прикрас та аксесуарів, косметики та парфумерії, посуду, текстилю, сувенірної продукції, квітів тощо. Тут же проводились майстер-класи визнаних майстрів.

Найпомітнішою подією фестивалю було підписання Меморандуму про співпрацю між Українським союзом промисловців та підприємців та Київським національним університетом технологій та дизайну. Свого часу УСПП схвалив і підтримав роботу університету з енергозбереження. Але в університеті мають надбання не лише в цій справі. КНУТД входить до першої сотні найкращих дизайнерських університетів світу. Фахівці впевнені, що його випускники можуть зробити все для того, аби Україна була законодавцем моди в Європі. Для втілення в практику їх робіт КНУТД готує технологів, механіків, конструкторів, модельєрів та ін. Ці кадри сьогодні ой як потрібні для відродження вітчизняної легкої промисловості. Тож і не випадково, що УСПП ставку робить саме на підготовку кадрів завтрашнього дня.

— Саме вони допомагають нам бути конкурентоспроможним підприємством, — сказав переможець конкурсу «Кращий експортер року» директор ПАТ «Чинбар» Віктор Ліщук.

— Ми маємо активніше інтегруватись у світовий простір, — заявив президент УСПП Анатолій Кінах. — Мета — поліпшення якості життя. Київський національний університет технологій та дизайну торує шлях до цього.

— Наш університет не тільки центр навчання студентів, а і центр інноваційного розвитку індустрії моди, — запевнив ректор КНУТД академік НАПН Іван Грищенко. — Вчені і студенти навчального закладу розробляють і пропонують виробничникам найсучасніші технології. Для їх втілення у життя університет ініціював створення Київського кластеру легкої промисловості. Меморандум про співпрацю з УСПП розкриває нові можливості для інтеграції науки та виробництва.

Високу оцінку побаченому й почутому на фестивалі дали зарубіжні гості. Представники посольств, зокрема Литві, Білорусі, Молдови та ін., висловили готовність сприяти налагодженню тісніших міжнародних зв’язків по виробництву товарів для людей.

Микола ПЕТРУШЕНКО.

Київ.