Презентація традицій сучасного українського вбрання для членів дипломатичного жіночого клубу "Ласкаво запрошуємо в Берлін", німецьких знаменитостей і яскравих представниць української громади відбулася у резиденції Посла України у ФРН Андрія Мельника.

 

 

Українська дипломатична установа запропонувала гостям різноманіття української сукні-вишиванки та костюма, зокрема, через її регіональні різновиди. Їх було продемонстровано через фотошедеври благодійного артпроекту "Щирі".

 

Також учасники проекту майстерні "Треті півні" зобразили російську агресію на Донбасі та боротьбу українських вояків за цілісність держави через відео "Листи з фронту". В ньому -- в українському вбранні -- знялися їхні дружини, матері, сестри. Неперевершеною стала й експозиція справжніх музейних зразків українського строю із колекцій відомої майстрині та колекціонерки борщівських вишиванок Віри Матківської і її дочки Людмили.

 

Але справжньою "родзинкою" заходу, приємним сюрпризом стала участь у ньому однієї із найвідоміших і найуспішніших етнодизайнерок Оксани Полонець. Її роботи полонили гостей з усіх куточків світу, адже вони продемонстрували справжнє обличчя України -- щире, врочисте і неймовірно мальовниче. Дивовижні яскраві сукні з вишитим національним орнаментом різноманітних барв показали присутнім вродливі українські дівчата-волонтерки, які здобувають освіту в Берліні. Чимало гостей одразу забажали мати таке вбрання у власному гардеробі. А організувала цю феєрію краси під назвою "Україна" дружина посла пані Світлана Мельник.

 

Ну, і яке ж українське свято без традиційної української гостинності?! Тож для повного відчуття України жінки -- співробітниці посольства в історичних вишиванках пригощали гостей борщем та варениками з картоплею, сиром і вишнями.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

Фото автора.

 

Берлін.

 

Голос України