У ніч з 19 на 20 лютого на зустрічі Президента України Віктора Януковича з Головою Верховної Ради України Володимиром Рибаком, лідерами опозиційних фракцій та членами робочої групи з урегулювання політичної кризи було досягнуто домовленості про оголошення перемир’я між сторонами та початок переговорного процесу з метою припинення кровопролиття та стабілізації ситуації в державі. Однак на ранок четверга перемир’я досягнуто не було, напруження зростало, події на Майдані змінювалися щохвилини, а переговорний процес фактично повернувся на початкові позиції.

«Ми отримали від Януковича запевнення в тому, що штурму Майдану не буде. Тобто фактично йдеться про перемир’я. Адже сьогодні головне — зупинити кровопролиття, яке спровокувала і розв’язала влада. Подивимось тепер, як після усіх обіцяних Заходом санкцій Янукович дотримається слова», — сказав Кличко після завершення зустрічі з Президентом пізнього вечора у середу.

Прес-служба Президента процитувала інтерв’ю глави адміністрації Президента Андрія Клюєва європейським виданням, де він заявив, що влада «задля підвищення довіри між політичними силами» пропонує підписати конституційний договір. За словами Клюєва, такий документ може містити основні принципові положення, які мають бути відображені в Конституції, і чіткі зобов’язання сторін. Клюєв запропонував після підписання затвердити договір постановою Верховної Ради. При цьому Клюєв зазначив, що Віктор Янукович готовий йти назустріч вимогам опозиції, тому підтримує переговори щодо внесення конституційних змін і скорочення президентських повноважень.

«Щоб прийняти зміни до Конституції, треба мати 300 голосів. Це означає, що без думки опозиції це неможливо. Природно, треба домовлятися, знаходити консенсус і створювати загальний прийнятний для всіх варіант... У будь-якому разі треба сідати за стіл переговорів, — сказав Андрій Клюєв. — За два, максимум три тижні можна обговорити весь проект і проголосувати його, відправивши до Конституційного Суду». Водночас глава президентської адміністрації назвав незаконним проект постанови, запропонований опозицією. «Постановою Верховної Ради Конституцію змінити не можна. Поміняти Конституцію можна тільки законом», — заявив Клюєв. Він підкреслив, що можна навіть повернутися до моделі Конституції 2004 року, але тільки згідно із законною процедурою.

Учора зранку відбулася зустріч лідерів опозиції Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока з міністрами країн ЄС — міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайером, главою МЗС Франції Лораном Фабіусом та главою МЗС Польщі Радославом Сікорські. Лідери опозиції заявили європейським політикам, що влада порушила перемир’я. А після зустрічі лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк сказав журналістам, що, на його погляд, зупинити кровопролиття та уникнути подальшої ескалації конфлікту можна лише за допомогою парламенту. «Єдиний шлях, як це зробити — створити демілітаризовану зону і перевести конфлікт з вулиці в парламент», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Водночас лідер партії «УДАР» Кличко заявив, що єдиним способом зупинити кровопролиття є «повна відставка влади».

Ранкове пленарне засідання парламенту не відбулося. Будівля Верховної Ради була замкнена, з неї евакуювали всіх працівників.

Близько опівдня депутати з опозиційних фракцій та частина депутатів із фракції Партії регіонів та позафракційні почали ініціювати скликання на 15-ту годину засідання парламенту. Першим за дорученням групи позафракційних депутатів із заявою виступив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин: «Те, що Верховна Рада попри вимоги групи народних депутатів не розпочала свою роботу і фактично самоусунулась від своєї відповідальності — є злочином перед народом, — йшлося у заяві. — Якщо Україна перестане існувати як держава, якщо і далі проливатиметься кров, то відповідальність за це лежатиме на всьому депутатському корпусі». В. Литвин закликав усіх народних депутатів зібратися у Верховній Раді о 15-й годині й провести пленарне засідання і прийняти усі рішення з приводу питань, які поставив народ.

Згодом народний депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко на своїй сторінці у Фейсбуці заявив про створення всередині фракції Партії регіонів «антикризової депутатської групи» і також закликав негайно провести засідання парламенту, змінити Голову Верховної Ради, призначивши на цю посаду депутата від опозиції, терміново обрати прем’єр-міністра, який має у той же день представити план дій, та сформувати новий Кабінет Міністрів. «Президент, в. о. Прем’єр-міністра і лідери опозиції повністю втратили контроль над ситуацією в країні і не пропонують жодних рішень, здатних заспокоїти країну, — заявив Тігіпко. — Їх бездіяльність призводить до посилення протистояння і людських жертв. Потрібні негайні реальні кроки з врегулювання кризи в країні, а не видимість переговорів». Тігіпко також запропонував створити слідчу депутатську комісію із розслідування всіх порушень, які призвели до людських жертв.

Водночас народний депутат від «Батьківщини» Олександр Турчинов зі сцени Майдану звернувся до протестувальників з проханням не штурмувати парламент під час засідання і надати змогу депутатам із усіх фракцій вільно пройти до Верховної Ради.

Близько 14-ї години з’явилася ще одна заява групи депутатів з фракції Партії регіонів (12 депутатів) з ініціативою проведення о 15-й годині четверга термінового засідання парламенту для повернення України до парламентсько-президентської форми правління. «Офіційно заявляємо, що ми засуджуємо дії, спрямовані на ескалацію збройного конфлікту, закликаємо обидві сторони до припинення агресивних дій та до початку мирних переговорів за участю міжнародних спостерігачів з ЄС (Німеччини, Польщі), Росії та США», — йдеться у заяві депутатів, котру процитувало «Інтерфакс-Україна». Офіційний сайт Партії регіонів увесь день «лежав». Окрім того, депутати звернулися до військовослужбовців внутрішніх військ, підрозділів МВС та СБУ з проханням «виконувати присягу народу України», а не «злочинні накази, спрямовані на застосування вогнепальної зброї, не допускати участі правоохоронних органів у провокаціях із застосуванням кримінальних елементів проти мирного населення і мітингувальників по всій Україні». Заяву підписали депутати з фракції Партії регіонів: Андрій Деркач, Володимир Зубик, Григорій Смітюх, Олександр Кузьмук, Володимир Пехов, Володимир Продивус, Володимир Струк, Микола Сорока, Віктор Бондар, Віктор Тихонов, а також позафракційні парламентарії Олександр та Андрій Табалови.

О 14-й годині ще п’ять народних депутатів від Закарпаття заявили про вихід із Партії регіонів. За повідомленням Mukachevo. net заяви написали Іван Бушко, Михайло Ланьо, Василь Ковач, Сергій Мошак, Іштван Гайдош. «У зв’язку із ситуацією, що склалася, ми, народні депутати України від Закарпаття, заявляємо про свій вихід із Партії регіонів. Закликаємо послідувати нашому прикладу всіх однодумців — закарпатських депутатів усіх рівнів. Пам’ятайте, що жодна політична партія не варта людського життя», — йшлося в офіційному зверненні нардепа-регіонала Івана Бушка.

Близько 15-ї години депутати та журналісти почали збиратися у Верховній Раді. 

 

На знімку: Київ. Майдан Незалежності.