У Вінниці утеплюють і ремонтують багатоповерхівки за програмою співфінансування міської влади і мешканців квартир. Левову частку коштів (70 відсотків) виділяють із бюджету. Решту суми вносять власники помешкань. А якщо на «кожух» для будинку у людей не вистачає грошей, як бути тоді?

Дорогий «кожух» купують частинами

Програма утеплення житла на умовах співфінансування діє вже декілька років. Нині до неї внесли часткові зміни. Про них розповів в.о. директора департаменту житлового господарства Вінницької міськ-ради Роман Фурман. За його словами, йдеться про зміну використання коштів. Раніше проектно-кошторисну документацію замовляв згаданий департамент. «Один із пріоритетів, яких дотримувалися, — замовляли якісні матеріали, — розповідає посадовець. — Це позначалося на загальній вартості. Мешканці нарікали на те, що це дорого. Тому вирішили надати право вибирати матеріали їм самим. Знатимуть, що почім, — зникнуть зайві розмови. Відповідно вони також замовлятимуть проектно-кошторисну документацію. Її вартість входитиме в ті тридцять відсотків внеску власників квартир». Рішення про зміну формату витрачання грошей затвердили на сесії міськради.
Ще одна особливість — утеплення будинку частинами. Як пояснив Роман Фурман, програма співфінансування передбачає також утеплення окремих частин будинку. «Зібрати одразу суму на весь будинок непросто, — каже співрозмовник. — Можна робити це поетапно, утеплюючи частини будинку. Щоправда, в цьому разі дещо змінюються пропорції співфінансування. Бо ми за те, щоб утеплювати одноразово всю будівлю».
Виконавця робіт визначатимуть за системою ProZorro. «Ми на практиці переконалися, що така система працює на зниження ціни, — зазначив на сесії міськради міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Відповідно можемо розраховувати на здешевлення робіт».
Про те, що утеплений будинок економить кошти його мешканців, розповів керівник об’єднання співвласників однієї з багатоповерхівок Олег Побірський.

Бонус для ОСББ

Як стверджує Олег Побірський, після утеплення будинку, вирішили порівняти платіжки свої та із сусідніх багатоповерхівок, які не одяглися в «кожухи». Будівлі з такого само матеріалу, як і їхній будинок, приблизно однакового року забудови.
— У жовтні, коли тільки розпочався опалювальний сезон, ми сплатили менше від сусідів на 4—5 гривень за квадратний метр, — уточнює співрозмовник. — А вже надалі різниця доходила до десяти гривень за «квадрат». Щоправда, маємо в будинку тепловий лічильник. Із його допомогою регулюємо подачу тепла залежно від того, яка погода за вікном.
Нині роботи з утеплення тривають у понад десяти будинках обласного центру. До речі, мешканцям, які створюють об’єднання співвласників, міськрада надає бонус — один із видів капітальних ремонтних робіт виконують цілком за кошти бюджету.

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.

 

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Якщо утеплювати одразу весь будинок, міськрада збільшує витрати — сплачує не 70, а 75 відсотків коштів, мешканці відповідно — 25. Якщо такі роботи виконують в окремому під’їзді, пропорція змінюється — 70 і 30 відсотків. Можна утеплювати ще меншу конструкцію — стояк у під’їзді, тоді з бюджету заплатять 65, а мешканцям доведеться викласти 35 відсотків від загальної суми.

 

ДОВІДКОВО

42 мільйони гривень передбачено у бюджеті міста на нинішній рік на утеплення і ремонти житла. Це в понад два рази більше, ніж було у 2014 році. У 2016-му 28 будинків утеплено частково, два — повністю. Нинішнього року планують утеплити майже 40 будинків.

 

Будинки в черзі на утеплення

У Хмельницькому завдяки новій програмі утеплення житлових будинків у шести вже завершено роботи, вісім отримали проект із повної заміни вікон у під’їздах на енергозберігаючі. 

Міська програма термомодернізації житлових будівель компенсує 70 відсотків витрат для ОСББ і 50 відсотків — для ЖЕКів. До того ж підрядника, який виконує роботи, обирають самі мешканці. Охочих утеплювати багатоповерхівки виявилося більше, ніж дозволяли передбачені на цю програму в міському бюджеті кошти. Від початку року на ці цілі було виділено 5,5 мільйона гривень. Голови ОСББ, активні мешканці будинків узяли на себе великий обсяг роботи з оформлення документів, збору додаткових коштів, переконування мешканців у доцільності цієї програми. Але результатом більшість задоволені. Для участі у програмі вже створилась ціла черга з будинків. Тож у міськраді, після уточнення бюджету, планують виділити додатково ще майже три мільйони гривень.

Ірина КОЗАК.
Фото надано автором.

Хмельницький.