Кожному з нас найближчою людиною назавжди залишиться мама, тому вже п’ятий рік поспіль Українсько-турецький культурний центр «Сяйво» за підтримки Міністерства освіти і науки України організовує конкурс «Малюнок, лист, вірш до мами».

На знімку: на одному із заходів, організованих за участю Українсько-турецького центру «Сяйво».

Географія конкурсу — від найвіддаленіших сіл Луганщини — до берегів Тиси й Західного Бугу. Особливо активними були школярі Донбасу, серед яких і виявилося чимало переможців у різних категоріях та номінаціях. Скажімо, в категорії «Малюнок» (учні 1—4 класів) перше місце присуджено Софійці Хомяковій, учениці 2-го класу Володимирівської ЗОШ І—ІІІ ст. № 1, що у Волноваському районі Донецької області. Серед учнів 5—8 класів цієї само категорії переможцем стала Ангеліна Хворостян, яка представляє Старобільський районний будинок творчості дітей та юнацтва Луганської області, а серед старшокласників першість виборов Дмитро Редькін, учень Лисичанського професійного ліцею Луганської області.
Багато юних художників відзначені в таких номінаціях, як «Щасливе дитинство», «В традиції краса тисячоліть», «Моя матуся найкраща у світі», «Я і мама», «Герої не вмирають, мамо!».
У святково прикрашеній залі Київського палацу дітей та юнацтва, біля якої була розгорнута виставка кращих малюнків юних художників, зібралися таланти з багатьох куточків України. А кращі художні твори прозвучали з уст їхніх авторів перед присутніми на цій церемонії, в тому числі батьки, менші і старші брати і сестри.
Було також проведено конкурс народних танців і пісенне змагання. А вже за їх результатами компетентне журі відбирало найкращих на гала-концерт, який цього року відбувся в Київському театрі оперети. Усі діти, які посіли перше або друге місце у відбіркових турах, мали змогу виступити тут перед широкою аудиторією.
Одержують почесні відзнаки і переможці організованого Українсько-турецьким культурним центром «Сяйво» Всеукраїнського конкурсу «Мистецтво жити разом», у якому беруть участь студенти й аспіранти вищих навчальних закладів України.
Ще одним важливим своїм завданням «Сяйво» вважає підтримку майбутніх мистецьких талантів на міжнародному рівні. Скажімо, нещодавно у німецькому місті Бохум на XV Міжнародний фестиваль мов і культур, який свого часу було започатковано за підтримки турецького філософа Фетхуллаха Гюллена, зібралися представники понад півтори сотні країн, серед яких і Україна. Відбувався фестиваль під гаслом «Кольори світу».
Для підтримки юних талантів на таких фестивалях за кордоном Українсько-турецький культурний центр «Сяйво» завжди організовує приїзд представницької делегації з України. Цього року в Бохумі побували народний депутат України Олег Барна, народна артистка України Алла Попова, яка виховала не одну плеяду молодих талантів і є головою журі багатьох творчих конкурсів.
Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка і голова правління Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» на громадських засадах Володимир Сергійчук вважає, що такі культурні обміни на рівні покоління, що підростає, можуть дуже багато зробити для встановлення миру на планеті, чого нині так не вистачає, зокрема і в Україні.
 Водночас Олег Барна впевнений, що депутатський корпус має зробити все на законодавчому рівні, щоб сприяти розвитку наших юних талантів, а ті в свою чергу повинні гідно представляти країну і в себе вдома, і за кордоном.
Тим часом, як розповів уже згаданий Володимир Сергійчук, правління Українсько-турецького культурного центру «Сяйво», активно підтримуючи різні культурні проекти, у такий спосіб прагне ширше познайомити з культурою та мовою одне одного й продовжити доброзичливий й ефективний діалог між представниками різних народів і національностей. Він також розповів, що паралельно такі конкурси відбуваються і в усіх країнах-учасницях, за результатами яких визначаються фіналісти змагань.
Минулого року, до речі, юні українські таланти підтримували в цих країнах народні депутати України Оксана Білозір, Оксана Войцехівська й Анна Романова. Народна артистка України Оксана Білозір, крім того, відвідала разом з членами української делегації поранених наших вояків, які лікувалися в госпіталі бундесверу в Гамбурзі.
Коли ж проект лише розпочинався, а це було 2003 року, участь у ньому брали представники 17 країн. А останніми роками — уже вдесятеро більше. На запрошення центру «Сяйво», розповідає гВолодимир Сергійчук, на участь в Українському етапі конкурсу відгукнулося також 22 іноземні посольства в Києві, тож було представлено і культуру їхніх країн. Щоправда, цього разу географія дещо звузилася, що певною мірою пов’язано з подіями, що відбулися в Туреччині. У культурному центрі наголошують, що їхня діяльність спрямована на розбудову зв’язків не тільки з Туреччиною, а й усім світом і окрім зближення культур та духовного збагачення народів жодної іншої місії центр не виконує. Як і міжнародна школа «Меридіан», де навчається понад 500 дітей з 28 країн. Треба додати, що учні цього навчального закладу часто беруть участь у культурно-мистецьких закладах «Сяйва». Так, на Шевченківському вечорі вони прочитали поезію Великого Кобзаря 16 мовами світу.
А ще центр організовує благодійну кампанію «Допомога 1001 сім’ї», долучившись до організації фіналу ХХV Фестивалю дітей та молоді «Повір у себе», що відбувся у Київському палаці дітей та юнацтва. У ньому взяли участь сотні обдарованих дітей та молодь столиці з функціональними обмеженнями.
З культурних заходів необхідно згадати презентацію видань до 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського.
У вересні планується організувати круглий стіл до 100-річчя скликаного Центральною Радою в Києві з’їзду народів Росії, а на початку наступного відзначити 100-річчя визнання Туреччиною незалежності Української Народної Республіки.

Марина СНОВСЬКА.
Фото надане автором.